Thulium er et metallisk grunnstoff som tilhører lantanoidene i grunnstoffenes periodesystem.

Høyrent thulium metall er sølvhvitt, duktilt og så bløtt at det kan skjæres med kniv. Det er meget uedelt og elektropositivt, dessuten relativt korrosjonsbestandig i luft ved romtemperatur på grunn av et beskyttende oksidsjikt av det basiske oksidet Tm2O3.

Thulium er et relativt sjeldent grunnstoff og er anslått å utgjøre cirka 6·10-5 vektprosent av jordskorpen. Det forekommer hovedsakelig i yttriumrike mineraler som xenotim, gadolinitt, euxenitt, samarskitt og andre, og dessuten i spormengder i mer vanlige bergarter som apatitt og monazitt.

Thulium løser seg i vanlige syrer under hydrogenutvikling. I sine kjemiske forbindelser har thulium vanligvis oksidasjonstall +III, i noen forbindelser +II.

Thulium fremstilles sammen med andre lantanoider blant annet fra monazittsand som inneholder 0,007 vektprosent thulium. Lantanoidene skilles først fra de andre grunnstoffene, og de enkelte lantanoider skilles deretter fra hverandre ved ekstraksjons- og ionebyttingsmetoder. Thulium metall fremstilles ved å redusere thuliumtrifluorid, TmF3, med kalsium ved høye temperaturer (cirka 1500 °C).

Thulium er relativt kostbart, og har hittil få anvendelser. Den kunstig fremstilte, radioaktive isotopen 170Tm med halveringstid 128,6 dager henfaller med utsendelse av β--, svake γ- og røntgenstråler, og brukes i små transportable røntgenapparater til medisinske formål og ikke-destruktiv testing av materialer (undersøkelser av sveisesømmer, påvisning av feil, sprekker og annet).

Thulium ble oppdaget i 1879 i Uppsala av P. Th. Cleve, som også gav grunnstoffet dets navn. Som rent oksid ble thulium først isolert i 1911.

Kjemisk symbol Tm
Atomnummer 69
Relativ atommasse 168,9342
Smeltepunkt 1545 °C
Kokepunkt 1950 °C
Densitet 9,321 g/cm3
Oksidasjonstall II, III
Elektronkonfigurasjon [Xe]4f136s2

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.