Metallisk thulium
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Thulium er et metallisk grunnstoff som har atomnummer 69 og atomsymbol Tm. Det tilhører lantanoidene i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale
thˈulium
Engelsk navn
thulium

Rent thuliummetall er sølvhvitt, duktilt (formbart) og så bløtt at det kan skjæres med kniv. Det er svært uedelt og elektropositivt, men i luft ved romtemperatur er det korrosjonsbestandig på grunn av et beskyttende lag av det basiske oksidet som har kjemisk formel Tm2O3.

Forekomst

Thulium er et sjeldent grunnstoff som er anslått å utgjøre cirka 6·10−5 vektprosent av jordskorpen. Det forekommer hovedsakelig i yttriumrike mineraler som xenotim, gadolinitt, euxenitt og samarskitt, og i spormengder i mer vanlige bergarter som apatitt og monazitt.

Kjemiske egenskaper

Thulium løser seg i vanlige syrer under hydrogenutvikling. I sine kjemiske forbindelser har thulium vanligvis oksidasjonstall +III, i noen forbindelser +II.

Fremstilling

Thulium fremstilles sammen med andre lantanoider blant annet fra monazittsand som inneholder 0,007 vektprosent thulium. Lantanoidene skilles først fra de andre grunnstoffene, og de enkelte lantanoidene skilles deretter fra hverandre ved ekstraksjons- og ionebyttingsmetoder. Thulium metall fremstilles ved å redusere thuliumtrifluorid, TmF3, med kalsium ved høye temperaturer (cirka 1500 °C).

Bruk

Thulium er kostbart og har få anvendelser. Den kunstig fremstilte, radioaktive isotopen 170Tm med halveringstid 128,6 dager henfaller med utsendelse av β--, svake γ- og røntgenstråler, og brukes i små transportable røntgenapparater til medisinske formål og ikke-destruktiv testing i undersøkelser av sveisesømmer, påvisning av feil, sprekker og annet i materialer).

Historie

Thulium ble oppdaget i 1879 i Uppsala av Per Teodor Cleve, som også gav grunnstoffet dets navn. Som rent oksid ble thulium først isolert i 1911.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Smeltepunkt
1545 °C
Kokepunkt
1950 °C
Massetetthet
9,321 g/cm³
Oksidasjontall
II, III
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f¹³6s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg