thulium

Thulium er et metallisk grunnstoff som tilhører lantanoidene i grunnstoffenes periodesystem.

Faktaboks

uttale:
thˈulium
etymologi:

av Thule

Høyrent thulium metall er sølvhvitt, duktilt og så bløtt at det kan skjæres med kniv. Det er meget uedelt og elektropositivt, dessuten relativt korrosjonsbestandig i luft ved romtemperatur på grunn av et beskyttende oksidsjikt av det basiske oksidet Tm2O3.

Forekomst

Thulium er et relativt sjeldent grunnstoff og er anslått å utgjøre cirka 6·10-5 vektprosent av jordskorpen. Det forekommer hovedsakelig i yttriumrike mineraler som xenotim, gadolinitt, euxenitt, samarskitt og andre, og dessuten i spormengder i mer vanlige bergarter som apatitt og monazitt.

Kjemiske egenskaper

Thulium løser seg i vanlige syrer under hydrogenutvikling. I sine kjemiske forbindelser har thulium vanligvis oksidasjonstall +III, i noen forbindelser +II.

Fremstilling

Thulium fremstilles sammen med andre lantanoider blant annet fra monazittsand som inneholder 0,007 vektprosent thulium. Lantanoidene skilles først fra de andre grunnstoffene, og de enkelte lantanoider skilles deretter fra hverandre ved ekstraksjons- og ionebyttingsmetoder. Thulium metall fremstilles ved å redusere thuliumtrifluorid, TmF3, med kalsium ved høye temperaturer (cirka 1500 °C).

Bruk

Thulium er relativt kostbart, og har hittil få anvendelser. Den kunstig fremstilte, radioaktive isotopen 170Tm med halveringstid 128,6 dager henfaller med utsendelse av β--, svake γ- og røntgenstråler, og brukes i små transportable røntgenapparater til medisinske formål og ikke-destruktiv testing av materialer (undersøkelser av sveisesømmer, påvisning av feil, sprekker og annet).

Historie

Thulium ble oppdaget i 1879 i Uppsala av P. Th. Cleve, som også gav grunnstoffet dets navn. Som rent oksid ble thulium først isolert i 1911.

Egenskaper

Kjemisk symbol Tm
Atomnummer 69
Relativ atommasse 168,9342
Smeltepunkt 1545 °C
Kokepunkt 1950 °C
Densitet 9,321 g/cm3
Oksidasjonstall II, III
Elektronkonfigurasjon [Xe]4f136s2

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg