Thrombangiitis obliterans er en betennelsessykdom som rammer mellomstore og små blodårer i ben og armer.

Faktaboks

Uttale

trombangi'itis obli'terans

Også kjent som

Buergers sykdom, endarteritis obliterans

Årsak

Sykdommen er sterkt forbundet med bruk av tobakk, spesielt røyking. Sykdomsmekanismen er ukjent, men det antas at røyking forårsaker en forsinket overfølsomhetsreaksjon. Det dannes blodpropper (tromber) i blodårene som kan føre til at blodårene går tett (obliterasjon).

Symptomer

Sykdommen ses nesten utelukkende hos røykere og debuterer som oftest før 45 års alderen.

Symptomene ved thrombangiitis obliterans skyldes nedsatt sirkulasjon i armer og/eller ben og kan arte seg som gangrelaterte smerter, slik som ved røykebein (claudicatio intermittens), og/eller symptomer som følge av nedsatt sirkulasjon i fingre og/eller tær. Fingre eller tær blir smertefulle, misfargede eller utvikler koldbrann. Over tid blir det en omfattende ødeleggelse av blodkar og risiko for amputasjon av fingre eller tær eller større deler av armer og ben øker.

Ved thrombangiitis obliterans vil en også ha økt risiko for kuldesensitivitet (Raynauds fenomen) og overfladiske årebetennelse.

Utredning og behandling

Tilstanden utredes ved trykkmålinger i ben, armer, fingre og tær. Det er også viktig å utelukke andre årsaker til nedsatt sirkulasjon, som for eksempel aterosklerose, andre blodårebetennelser og bindevevssykdommer. Bildeundersøkelser med CT, MR eller vanlig angiografi vil vise fravær av aterosklerose, tette segmenter i de mindre og mellomstore arteriene nedenfor albuen og/eller kne og kollateral blodårer som er ut som korketrekkere.

Røykestopp er det eneste som har vist å ha varig effekt. Sykdommen kan opprettholdes også ved minimalt inntak av tobakksrøyk. Ved røykestopp før det har utviklet seg koldbrann, vil risikoen for amputasjon være lav. En del, men ikke nødvendigvis alle forandringene i blodårene vil normaliseres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg