Przewalskihjort i Tibet
Av /Shutterstock.
utbredelse av przewalskihjort

Utbredelse av przewalskihjort (Przewalskium albirostre). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).

utbredelse av przewalskihjort

Przewalskihjort er en stor, tettbygd hjort med hvite partier i hode og halsregion. Den har blant annet hvite lepper.

Faktaboks

Uttale
przewˈalskihjort
Også kjent som
thoroldhjort, white-lipped deer, tibetansk hjort
Vitenskapelig navn
Przewalskium albirostre
Beskrevet av
(Przewalski, 1883)

Hjorten lever i høyfjellsstrøk i Tibet og Kina. Både anatomisk og fysiologisk er den tilpasset et liv i ulendt fjellandskap og i store høyder, 3000–5000 meter over havet. Kraftige, korte bein med brede klover og store biklover bidrar til gode klatreegenskaper. Spesielle blodegenskaper og et effektivt oksygenopptak muliggjør aktivitet i store høyder.

Przewalskihjort er eneste art i slekten Przewalzkium.

Beskrivelse

Przewalskihjort har kraftig kroppsbygning. Skulderhøyde er 115 til 140 cm og vekt 180 til 230 kg for hanndyr. Hunndyr er mindre og veier 90–160 kg.

Sommerpelsen er brun til mørkt brun på rygg og sider, ofte med en mørk stripe fra nakken og bakover. Undersiden og innsiden av beina er lysere, og i haleregionen er det et tydelig lysebrunt parti, lignende som hos wapiti (Cervus canadensis). Vinterpelsen er lysere og mer gråbrun enn sommerpelsen. Den er vesentlig tykkere enn sommerpelsen og har gode isolasjonsegenskaper.

Hodet, spesielt hos hanndyr, er gjerne mørkere enn resten av kroppen og gir kontrast til et hvitt eller kremfarget band over snuten, hvite lepper, hvite ringer rundt øyne og et hvitt parti i strupeområdet. Ørene er smale, lansettformede og med hvite hår ved basis og i spissen. Kalver har flekket pels ved fødselen. Hanndyr har gevir som kan bli over en meter lange, ha opp til 12–14 tagger, alle orientert i dyrets lengderetning. Geviret feies i mars–april og er fullt utvokst på seinsommeren.

Utbredelse

I vill tilstand finnes przewalskihjort nå trolig bare i noen få regioner i Kina (Gansu, Qinghai, Sichuan, Tibet, Yunnan). Bestandene er fragmentert og teller trolig under ti tusen individer totalt. Et antall przewalskihjorter finnes i parker og reservater både i Asia og andre steder. De vanligste naturtypene for przewalskihjort er grassletter, krattområder og åpen skog i fjellområder.

Levevis

Om sommeren oppholder dyra seg ofte over skoggrensa, men migrerer til lavere lokaliteter om vinteren. Przewalskihjorter er mest aktive og har sine lengste beiteperioder i skumring og grålysning. Viktigste beiteplanter er gras, starr, urter, lav, og vier. De er sosiale dyr med voksne hunndyr som ledere (matriarkat). Grupper med hunndyr, kalver og ungdyr består gjerne av 5–20 individer. Større flokker forekommer helst om vinteren og i brunstperioden. Utenom brunstperioden lever de to kjønn for en stor del atskilt, hanndyr i «ungkarsgrupper» eller som enslige individer.

I brunstperioden fra september til november samles dyr av begge kjønn i større grupper, og voksne hanndyr forsøker å skjerme harem med hunndyr mot rivaler. Det skjer ved luktmarkering, visuelle signal, brøling og fysiske kamper. Etter en drektighetsperiode på 220–250 dager fødes kalven, som regel bare én. I forbindelse med fødsel søker hunndyra skjul i tett vegetasjon, og i et par uker isolerer de seg før de igjen søker kontakt med artsfrender. De fleste kalver fødes i perioden mai–juni. Hjortene blir kjønnsmodne i sitt andre eller tredje leveår, men hanndyr lykkes neppe i forplantningen før de blir eldre.

Systematikk

Przewalskihjort er en hjortedyrart innen orden Artiodactyla, underorden Ruminantia og familien Cervidae. Videre inngår den i underfamilien Cervinae, undergruppen Cervini og i slekten Przewalskium som en art uten beskrevne underarter.

Przewalskihjort har tidligere vært plassert i slekten Cervus.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

przewalskihjort
Przewalskium albirostre
Tidligere vitenskapelig navn

Cervus albirostris

GBIF-ID
7447820

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg