Tholosgrav
Eksempel på tholosgrav: det såkalte skattkammeret til Atrea, med minoiske (kretiske) søyler som relieff på hver side av hovedinngangen (ca. 1300-1250 f.Kr., etter Lübke, adkomsten er siden blitt helt utgravet)
Tholosgrav
Av .

Tholos er en rund bygning. Betegnelsen er dels brukt om tumulusgraver (tholosgrav) eller underjordiske kuppelgraver av rund form, dels om rundtempler med søyleomgang. Sistnevnte type er kjent fra arkaisk tid av.

Faktaboks

Uttale
thˈolos

Ordet tholos kommer fra gresk og betyr egentlig kuppel. Det betegnet en rundt bygning som ble brukt som forrådskammer (lager). I antikkens Athen var tholos en rund bygning på torvet hvor prytanerne spiste.

Eksempler

I bygningssammenheng er begrepet brukt om ulike typer byggverk med sirkulær grunnplan, innenfor både gresk og romersk arkitektur. Et eksempel finnes i et rundtempel i Delfi, antatt viet til Athene Pronaia (ca. 375 fvt.) i dorisk stil, med innvendige veggsøyler i korintisk. Et annet i Epidauros (tegnet ca. 360 av Polyklet d.y.) i dorisk stil, også med innvendige søyler i korintisk stil. Eksempler finnes også i romersk arkitektur: Vesta-templet ved Tiberen (egentlig et Herkulestempel fra slutten av 2. årh. fvt), Vesta-templet på Forum Romanum (i siste utgave fra ca. år 200 ) med korintiske søyler på utsiden, det såkalte Vestatempel i Tivoli (ca. første århundre fvt.), et sirkulært tempel fra republikkens tid på Largo Argentina i Roma og Venus’ rundtempel i Baalbek (år 273).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg