Norge på dhivehi

. fri

Thaana, skrift som brukes til å skrive dhivehi, språket på Maldivene. Thaana skrives fra høyre mot venstre og ble først tatt i bruk på slutten av 1500-tallet; den eldste kjente innskriften med thaana er fra 1599. Skriften er basert på arabiske og indiske tall, mens vokalene ligner arabiske vokaltegn. I motsetning til arabisk, kan vokaltegnene imidlertid ikke utelates fra skriften. I 1957 ble 11 ytterligere bokstaver føyd til, for å kunne skrive arabiske sitater som til da ble skrevet med arabisk skrift. Retrofleks n ble tatt ut av alfabetet i 1950. Bortsett fra årene 1977-1978, da Maldivene offisielt brukte latinsk skrift, har thaana vært offisiell skrift for dhivehi siden 1800-tallet. I oversikten vises både thaana, den latinske skriften for dhivehi og uttalen med det internasjonale fonetiske alfabetet (IPA).

thaana latinsk IPA thaana latinsk IPA
ހ h [h] ލ l [l]
ށ sh [ʂ] ގ g [g]
ނ n [n] ޏ gn [ɲ]
ރ r [ɾ] ސ s [s]
ބ b [b] ޑ d [ɖ]
ޅ lh [ɭ] ޒ z [z]
ކ k [k] ޓ t [ʈ]
އ ޔ y [j]
ވ v [ʋ] ޕ p [p]
މ m [m] ޖ j [ɟ]
ފ f [f] ޗ ch [c]
ދ dh [d] ‎ޱ [ɳ]
ތ th [t]

Spesielt de maldiviske latinske bokstavkombinasjonene dh og th er forvirrende, for de tilsvarer våre vanlige d og t, mens det som skrives d og t i maldivisk latinsk rettskrivning er de retroflekse lydene som finnes i østnorsk 'gjorde' og 'gjort'.

Konsonanten އ har ikke egen uttale, men brukes for å skrive vokaler uten konsonant foran. Sist i ord med en sirkel over står den for glottal plosiv [ʔ].

thaana tilsvarende arabisk latinsk thaana tilsvarende arabisk latinsk
ޘ ث tt ޟ ض d
ޙ ح hh ޠ ط t
ޚ خ kh ޡ ظ z
ޛ ذ dh ޢ ع a
ޜ ز z ޣ غ gh
ޝ ش sh ޤ ق q
ޞ ص s ޥ و w

Konsonanten ޜ brukes for å skrive lyden [ʒ].

Korte vokaler Lange vokaler
thaana latinsk IPA thaana latinsk IPA
އަ a [ə] އާ aa [ə:]
އި i [i] އީ ee [i:]
އު u [u] އޫ oo [u:]
އެ e [e] އޭ ey [e:]
އޮ o [ɔ] އޯ oa [ɔ:]

Vokalene skrives over og under konsonantene de følger, for eksempel ދިވެހި (dhivehi). En sirkel ް over konsonanten viser at den ikke har noen vokal, for eksempel ބަސް /bas/ (språk). Mens en sirkel over konsonanten އ, viser at følgende konsonant skal uttales dobbelt: ރާއްޖެ /raajje/ (stat). Nasalene dobles i stedet med tegnet for n med sirkel. Mens n uten sirkel viser prenasalisering av stemte plosiver.

Til fordel for nettlesere som ikke har thaana, er tabellene i artikkelen også gjort om til tegninger. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.