Peileskive
På mange skip er en peileskive for bruk i terrestrisk navigasjon plassert på brovinge eller i brovindu. Med den finner man eksakt retning / peiling til kjente objekter som kan benyttes for stedbestemmelse.
Peileskive
Lisens: CC BY SA 3.0

Terrestrisk navigasjon er en klassisk form for navigasjon og stedsbestemmelse av skip. Navigeringen er basert på bruk av sjøkart og informasjon fra kompass, logg, samt peiling av kjente land- og sjømerker som finnes i kartet. Seilas i mørke etter fyrsektorer, lysbøyer og lignende betraktes også som terrestrisk navigasjon. Metoden benyttes ofte langs kysten hvor man har sikre objekter som kan peiles. Er man utenfor rekkevidde av kjente merker, og benytter kun kompass og logg, benyttes ofte begrepet bestikknavigasjon. Benyttes tekniske hjelpemidler som GNSS, radar og lignende, kalles det gjerne elektronisk navigasjon eller radionavigasjon, og benyttes himmellegemer brukes begrepet astronomisk navigasjon.

Faktaboks

Uttale
terrˈestrisk navigasjˈon
Etymologi
av terra, latin for ‘jord’.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg