Terpener, organiske forbindelser som utgjør viktige bestanddeler av de eteriske oljene.

Terpener er bygd opp av isoprenenheter (C5H8) med et varierende antall oksygenatomer og varierende grad av umettethet. De har vanligvis et molekylskjelett med formelen C10H16, men man kjenner også sesquiterpener, C15H24, diterpener, C20H32 og triterpener, C30H50 (se squalen).

Terpener er fargeløse, sterkt lysbrytende væsker, oftest med karakteristisk lukt. Deres kokepunkt ligger mellom 150 °C og 180 °C, og de er alle lettere enn vann. Ett enkelt naturlig forekommende terpen er fast, nemlig kamfen.

De fleste terpener er optisk aktive og opptrer ofte i naturen så vel i høyre- som i venstredreiende form, dessuten opptrer optisk inaktive blandinger av de to former. Terpener er oftest umettede forbindelser og vil derfor lett addere forskjellige stoffer. Av samme grunn oksideres de lett, i luft, og særlig i dagslys, opptar de oksygen og danner forskjellige tyktflytende oksidasjonsprodukter. Ved oppvarming vil mange polymeriseres, noe som også gjør dem mer tyktflytende.

Terpenene inndeles i tre hovedgrupper:

1) Alifatiske eller olefiniske terpener: karbonskjelettet utgjøres av åpne kjeder som inneholder tre dobbeltbindinger. Viktigste representant er myrcen, som finnes i bayolje.

2) Monosykliske terpener inneholder en 6-leddet karbonring med en metyl- og en isopropylgruppe, oftest i 1,4-, men også i 1,3-stilling, altså samme karbonskjelett som i cymen. Molekylene inneholder to dobbeltbindinger. Eksempler er limonen og dipenten.

3) Bisykliske terpener hvor molekylene består av to sammenbygde ringer som bare inneholder én dobbeltbinding. Her finnes det viktigste av alle terpener, pinen.

Oksygenholdige derivater av terpenene utgjør det vi kaller kamferarter, f.eks. borneol, kamfer og mentol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.