Termotransport er transport av temperaturregulerte varer. Til dette benyttes containere og kjøretøyer med kjølerom der kjøleaggregater sikrer at riktig temperatur overholdes. For termogods benyttes ofte skapbiler med kjøleaggregat og løpende temperaturregulering av godset. Containere med termogods har også kjøleaggregat.

Ved transport av temperaturfølsomt gods er det strenge krav til rett temperatur under hele transporten. Det er også spesifikke krav i lover og forskrifter for denne typen varer.

Gods som har behov for temperert transport kan være næringsmidler med krav til temperatur, blant annet frukt, meieriprodukter, kjøtt og fisk, men også kjemiske produkter, som legemidler eller maling,

Sentrale bestemmelser

Transportører som frakter kjøle- og frysevarer må føre vaskelogg etter krav fra Mattilsynet. Det skal være ubrutt kjølekjede.

Transport- og logistikkmedarbeidere må følge kravene i matloven og ha rutiner for:

  1. rengjøring av transportmidler, lagre og terminaler
  2. kontroll og overvåking av temperaturen ved transport av matvarer

De fleste næringsmidlene er forsvarlig emballert under transport og lagring er godt ivaretatt, mens andre matvarer kan være uten emballering, som for eksempel frukt, grønt og diverse baker- og konditorvarer.

Sjømat og frukt, grønnsaker og kjøtt samt andre landbruksprodukter skal oppbevares i riktig temperatur for å hindre at farlige bakterier skal formere seg og ødelegge varene. Myndighetene har satt strenge krav til lagrings- og oppbevaringstemperatur for slike varer som yrkessjåfører og logistikkoperatører må overholde.

Sjåføren skal overvåke og veilede under lasting og lossing av temperaturfølsomt gods. Sjåføren skal sjekke temperaturen ved mottak, under transport og ved lossing av temperaturfølsomt gods. Temperaturmålingene loggføres slik at temperaturen kan dokumenteres fra avsender til mottaker. Sjåføren må også sjekke at kjøleaggregatet er i orden og viser riktig temperatur. Ved driftsstopp må han følge selskapets prosedyrer for håndtering av feil på kjøleaggregatet.

Temperaturkrav er:

  • kjølevarer: 2–4 grader celsius
  • frysevarer: –18 grader celsius

Lasterommet i lastebiler kan innredes med ulike temperatursoner ved hjelp av skyvbare vegger. Dermed kan det etableres en frysesone, en kjølesone og en tørrvaresone. I godkjente termobiler kan temperaturen tilpasses mellom +15 grader celsius og –18 grader celsius.

De vanligste feilene skjer i forbindelse med klargjøring, henting, transport, innlevering på terminal og ved sluttlevering. Det kan være tekniske feil på kjøleaggregatet som gjør at man får feil temperatur og det kan være manglende hygiene. Godset kan ha skade som følge av brekkasje, skadedyr, ustabil temperatur og andre temperaturfeil. Feilsøking kan skje ved visuell gjennomgang, funksjonskontroll og ytterligere temperaturmålinger.

Sjåfører sjekker transportenhetens vaskelogg og temperaturlogg. Ved avvikende temperatur ved henting tas dette opp med ansvarlige på hentestedet og godkjente avvik påføres i fraktbrevet som dokumentasjon. Er det tegn på skadedyr, plikter man å innhente rapport fra skadedyrfirma. Alle transportenheter må være lukt- og smussfrie før opplasting. Temperaturlogg skal alltid sjekkes før opplasting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg