termotransport

Artikkelstart

Termotransport er transport av temperaturregulerte varer. Til dette benyttes containere og kjøretøyer med kjølerom der kjøleaggregater sikrer at riktig temperatur overholdes.

Godset kan pakkes på ulike måter, på paller, hengende eller stablet. Gods som har behov for temperert transport kan være frukt, meieriprodukter, maling, kjøtt og fisk.

Sentrale bestemmelser

Transportører som frakter kjøle- og frysevarer må føre vaskelogg etter krav fra Mattilsynet. Det skal være ubrutt kjølekjede.

Transport- og logistikkmedarbeidere må følge kravene i matloven og ha rutiner for:

  1. rengjøring av transportmidler, lagre og terminaler
  2. kontroll og overvåking av temperaturen ved transport av matvarer

De fleste næringsmidlene er forsvarlig emballert under transport og lagring og godt ivaretatt, mens andre matvarer er uten emballering, som for eksempel frukt, grønt og diverse baker- og konditorvarer.

Sjømat og frukt, grønnsaker og kjøtt samt andre landbruksprodukter skal oppbevares i riktig temperatur for å hindre at farlige bakterier skal formere seg og ødelegge varene. Myndighetene har satt strenge krav til lagrings- og oppbevaringstemperatur for slike varer som yrkessjåfører og logistikkoperatører må overholde.

Sjåføren skal overvåke og veilede under lasting og lossing av temperaturfølsomt gods. Han skal sjekke temperaturen ved mottak, under transport og ved lossing av temperaturfølsomt gods. Temperaturmålingene loggføres. Sjåføren må også sjekke at kjøleaggregatet er i orden og viser riktig temperatur. Ved driftsstopp må han følge selskapets prosedyrer for håndtering av feil på kjøleaggregatet.

Temperaturkrav er:

  • Kjølevarer: 2–4 grader Celsius
  • Frysevarer. –18 grader Celsius

Lasterommet i lastebiler kan innredes med ulike temperatursoner ved hjelp av skyvbare vegger. Dermed kan det etableres en frysesone, en kjølesone og en tørrvaresone. I godkjente termobiler kan temperaturen tilpasses mellom +15 grader Celsius og –18 grader Celsius.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg