termograf - fysikk

Instrument som registrerer temperatur eller temperaturforandring i et legeme og omsetter det til et synlig bilde. Termografer kan bygges etter forskjellige prinsipper, alle basert på registrering av infrarød stråling.

Faktaboks

Uttale
termogrˈaf
Etymologi
av termo- og -graf

Termografer med scanningsystem

Med scanningsystemer fanges infrarød stråling opp gjennom et bevegelig speil- og linsesystem, og strålingen fokuseres mot en temperaturfølsom detektor (bolometer, halvlederdetektor). Området som skal avbildes, scannes bit for bit med linsesystemet. Bevegelsen registreres sammen med signalet med et oscilloskop slik at man på billedskjermen får en avbildning som direkte gjenspeiler temperaturforholdene. Siden systemet inneholder mekanisk bevegelige deler, vil det arbeide forholdsvis langsomt. Men metoden er meget følsom. Med nedkjølte halvlederdetektorer kan temperaturforskjeller ned til 0,1 °C registreres.

Termografer med retinasystem

Med retinasystemer avbildes et større område direkte på en skjerm som inneholder temperaturfølsomme elementer. Avbildningen skjer ved hjelp av linser av germanium som er gjennomsiktig for infrarød stråling.

I evapografenbrukes som retina en film med et tynt oljebelegg. Belegget fordamper delvis når det oppvarmes der strålingen treffer. Ved belysning med vanlig lys fremkommer et farget, interferensbilde, der hver farge svarer til en bestemt tykkelse av oljehinnen og derfor til en bestemt temperatur på den avbildede gjenstand.

I termoradiografenbenyttes en fluorescerende skjerm for å fange opp bildet. Når skjermen samtidig belyses med ultrafiolett stråling, vil de områdene som er mest oppvarmet fluorescere sterkest.

For indirekte avbilding brukes fotokonduktiv retina som scannes med stråle av langsomme elektroner. Elektronene kastes tilbake fra ikke-ledende områder og ledes gjennom retina, der den er blitt ledende på grunn av infrarød bestråling. Konduktansen (ledningsevnen) i retina kartlegges dermed punktvis. Metoden egner seg godt for overføring av bildet til en fjernsynsskjerm. Materiale som gir fotoemisjon og pyroelektrisk materiale kan brukes som retina på tilsvarende måte.

Bruk

Termografer ble først utviklet som militært overvåkningsutstyr, men har etter hvert fått anvendelse innen en rekke felter, bl.a. ved kontroll og overvåking av varme- og kjølesystemer og elektrisk utstyr. De har også funnet anvendelse innen medisin, der lokale temperaturvariasjoner kan indikere svulster eller andre sykelige tilstander. Se også termografi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg