termistor

Artikkelstart

Termistor er en elektrisk komponent med sterkt temperaturavhengig motstand, sterkere enn i vanlige resistorer. Termistor benyttes blant annet til temperaturmåling, som kompensasjon for temperaturvariasjoner i kretser, sikring og selvregulerende varmeelement.

Faktaboks

Uttale
termˈistor
Etymologi
av engelsk thermal resistor

Det finnes to typer termistorer, negativ temperatur koeffisient termistor (NTK) og positiv temperatur koeffisient termistor (PTK).

Materiale

Termistoren består av halvledende materiale. Materialet er ofte et metalloksidpulver som sintres ved høy temperatur. Denne prosessen gjør at de små partiklene i pulveret gror sammen til større korn. Komponenten isoleres med plast, glass eller epoksy.

Bruk

Termistoren opererer vanligvis i et temperaturintervall på 50 grader celsius. Avhengig av materiale ligger dette intervallet mellom -55 og 150 grader celsius, men noen komponenter er designet til å operere opp til 300 grader celsius. Dette gjør termistoren godt egnet i digitale termometere, i for eksempel biler til å måle temperatur av olje og kjølevæske, i kjøleskap og i stekeovner.

Termistoren kan også brukes som sikring. Temperaturen i termistoren øker på grunn av motstanden i materialet når det går strøm gjennom komponenten. Ved høy nok temperatur begrenser komponenten strømmen på grunn av den brått økte motstanden.

Typer

Det finnes to typer termistorer, negativ temperatur koeffisient (NTK) termistor og positiv temperatur koeffisient (PTK) termistor.

NTK

I en NTK termistor avtar motstanden med økende temperatur. Ved økt temperatur øker antallelektroner (eller hull for p-type) som kan lede strøm slik at strømmen øker. Eksempler på en NTK termistor er n-dopet (jern(III)oksid) og p-dopet (nikkelmonoksid).

PTK

I PTK termistor øker motstanden med økende temperatur. Ved en kritisk temperatur, curietemperaturen, blir det vanskeligere for elektroner å bevege seg på grunn av økt motstand. Årsaken til økt motstanden er dannelse av energibarrierer mellom kornene i materialet. For at elektronene skal kunne bevege seg over og forbi energibarrieren må de få tilført energi. Under curietemperaturen vil motstanden være lav fordi, elektroner ikke hindres av energibarrierene. Ulike materialer vil ha ulik curietemperatur, slik at to ulike materialer vil få økt motstand ved to forskjellige temperaturer.

Et eksempel på en PTK termistorer er dopede polykrystallinske keramer, som (bariumtitanat)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg