Termisk sprøyting, påføring av belegg av metall eller keram eller kombinasjoner av disse på overflaten av maskindeler og konstruksjoner. Påføringen skjer med sprøytepistol, hvor det utvikles varme og tilsettmateriale tilføres. Varmekilden kan være en elektrisk bueutladning eller en gassflamme. Tilsettmaterialet kan være enten i form av tråd (metall) eller finmalt pulver (keram og metall), som smelter helt eller delvis og blåses mot arbeidsstykket med stor hastighet.

Den enkleste metoden er vanlig flammesprøyting utviklet fra gass-sveising, hvor metalltråd mates inn i sveisebrenneren. Vesentlig bedre beleggkvalitet oppnås med høyhastighets flammesprøyting, hvor pistolen kan sammenlignes med en miniatyr rakettmotor, som tilføres brenngass, oksygen eller luft og metall- eller kerampulver.

Elektriske metoder omfatter lysbuesprøyting, hvor lysbuen brenner mellom to elektrodetråder som mates kontinuerlig, smelter og blåses med trykkluft. Høyere temperatur og partikkelhastighet oppnås med plasmasprøyting, hvor pistolen i prinsipp ligner den for plasmasveising, bortsett fra at ved sprøyting brenner lysbuen mellom en wolframelektrode og plasmadysen og ikke mot arbeidsstykket som ved sveising. Tilsettmaterialet er pulver.

Termisk sprøyting brukes hovedsakelig til å påføre korrosjonsbestandige, slitesterke og varmebeskyttende belegg på et sterkt og billig grunnmateriale som for eksempel vanlig stål. Viktige anvendelser er gassturbiner, flymotorer, pumper, ventiler og større stålkonstruksjoner. Et godt belegg er karakterisert ved god heft til underlaget og lav porøsitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.