terminal - endestasjon

Godsterminal hos samlaster for mottak, sortering og distribusjon av gods.
Godsterminal

Terminal er en endestasjon eller utgangsstasjon for godstransport eller persontransport. Ordet brukes for eksempel om en flyhavns ekspedisjonsbygning med forbindelse til selve flyplassen. Det brukes også i forbindelser som godsterminal, bussterminal, oljeterminal, og så videre.

Faktaboks

uttale:
terminˈal
etymologi:
engelsk, fra latin terminalis, avledet av terminus 'grensestein; grense, avslutning, ende'

Terminalen være både en endestasjon eller et knutepunkt på en rute. Det kan være en stor sentral terminal, mindre knutepunkter med kryssende trafikk, eller helt ned til siste stopp på en konkret rute.

En jernbaneterminal for gods har et adkomstområde for inn- og utregistrering av gods. Avhengig av terminalstørrelsen vil det også være interne veier for intern transport på terminalområdet. Det er lastegater og depoter for gods, trucker og kraner. Flere jernbanespor knytter terminalen til det eksterne jernbanenettet. Terminalen har også egne spor for skifting og hensetting av vogner samt egne lastespor. Et styringssenter kontrollerer driften av togoperasjonene.

Et eksempel på en slik stor godsterminal for jernbane er Alnabruterminalen i Oslo.

Østlandet har flere terminalområder rundt Oslo, blant annet Gardermoen/Berger for vei- og flytrafikk. Vestby sør-øst for Oslo har vei- og banetilknytning. Vestby er også en «Dry Port» (innlands havn) med terminalavtale med nærliggende havner. Drammen havn er en kombinert terminal for vei og bane.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg