terapeutisk hypotermi

Terapeutisk hypotermi brukes av og til ved hjertestans. Når kroppen og hjernen kjøles ned, går stoffskiftet på lavbluss og trenger derfor mindre oksygen.

Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Terapeutisk hypotermi er en intensivmedisinsk behandlingsform der personer blir kontrollert nedkjølt til vanligvis mellom 32 og 36 graders kroppstemperatur i minst 24 timer.

Behandlingsformen brukes typisk etter hjertestans i de tilfeller der gjenoppliving med hjerte-lunge redning har vært vellykket og blodsirkulasjonen har i gang igjen. Behandlingen brukes også hos nyfødte som har fått for dårlig blodforsyning fra morkaken i forbindelse med fødsel.

Hensikten er å redusere hjerneskade grunnet dårlig blodsirkulasjon til hjernen. Terapeutisk hypotermi må skilles fra aksidentell hypotermi, hvor nedkjølingen skyldes et uhell, og iatrogen hypotermi, hvor nedkjølingen er en uønsket eller utilsiktet senkning av kroppstemperaturen under utøvelse av helsehjelp.

Bakgrunn

Det har vært mange eksempler på personer som har blitt alvorlig nedkjølt og som har overlevd med god kognitiv funksjon, tross langvarig hjertestans og gjenoppliving. For eksempel i forbindelse med drukninger, snøskred eller andre uhell. Dyreforsøk har vist at kontrollert nedkjøling etter hjertestans kan gi bedre nevrologisk funksjon og mindre hjerneskader hos forsøksdyr.

Behandlingsformen ble etablert etter en randomisert kontrollstudie i New England Journal of Medicine i 2002 viste at terapeutisk hypotermi etter hjertestans ga bedre kognitive funksjoner hos overlevende som ble nedkjølt. Lavere kroppstemperatur gir lavere oksygenforbruk i hjernen. Man antar at den lave kroppstemperaturen gjør at hjernen tåler den mangelfulle blodsirkulasjonen i lengre tid enn om kroppstemperaturen er normal. Det er også en rekke mekanismer på cellenivå som man antar bidrar til å beskytte hjernen mot skader, både mens hjertestansen pågår og etter at blodsirkulasjonen er kommet tilbake.

Gjennomføring

Behandlingen forutsetter at personen får tilstrekkelig med sovemidler og smertestillende midler. Dette foregår som regel i en intensivavdeling på sykehus. Behandlingen kan også startes utenfor sykehus om man har mulighet til å legge pasienten i narkose, for eksempel om behandling gis av luftambulansepersonell. Narkose er nødvendig fordi behandlingen kan være ubehagelig, samt at skjelvinger som regel inntrer i visse perioder av nedkjølingen, noe som kan bidra til økt oksygenforbruk. Skjelvingen kan kontrolleres med bruk av muskelavslappende midler.

Behandlingen varer i minst 24 timer, og hos nyfødte er også behandling i inntil 72 timer noen ganger aktuelt. Det er ikke internasjonal enighet om måltemperaturen for nedkjøling hos voksne bør være 36 grader eller 32–34 grader.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg