En temperaturøkning betyr at den observerte temperaturen i løpet av en bestemt tidsperiode er høyere enn en verdi som har vært tidligere. I klimatologien vil tidsperioden typisk være fra ett til flere år, og den observerte temperaturøkningen kan være lokal eller global.

En temperaturøkning kan være naturlig eller skyldes menneskelig aktivitet. Naturlige faktorer kan være Milanković-sykluser som er regelmessige forandringer i jordens bane rundt solen og jordens rotasjonsakse. Vi mennesker påvirker mengden drivhusgasser i atmosfæren. En del drivhusgasser, blant andre CO 2, forekommer naturlig i atmosfæren. Utslipp av CO2 ved forbruk av fossilt brensel er med på å øke temperaturen på jorden gjennom en forsterket drivhuseffekt.

En temperaturøkning kan føre til at temperaturen endres ytterligere gjennom tilbakekoblingsmekanismer. Denne mekanismen har en stor effekt på den globale temperaturen. En positiv tilbakekobling gir ytterligere temperaturøkning, mens en negativ tilbakekobling gir lavere temperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg