Tekstsøking er mekanismer for gjenfinning av dokumenter (filer og nettsider) eller tekstavsnitt i dokumenter ved å søke etter ett eller flere ord i teksten. I dag tar vi denne muligheten for gitt, men tidligere var man ofte låst til å søke etter oppslagsnøkler, slik som kundenummer eller saksnummer. Tekstsøk omtales derfor ofte også som fritekstsøk.

Faktaboks

Også kjent som

tekstsøk

Systemer for tekstsøk har vært tilgjengelige helt siden man i 1960-årene begynte å lagre dokumenter i digitalt format. Alle tekstbehandlingssystemer gir anledning til å søke etter ord i et åpent dokument, og de fleste filsystemer gir anledning til å søke gjennom filstrukturen for å finne bestemte filer. Også systemer for e-post lar brukeren finne igjen e-post med et bestemt innhold.

Tekstsøking kan gjøres både på innhold (gjennom søk etter ord og vendinger i selve teksten), og etter metadata (strukturerte data med oversikt over informasjon slik som tittel, forfatter, emne og publiseringsdato).

I tillegg til søk etter bestemte ord og vendinger, tilbyr mange systemer tekstsøk ved hjelp av mønstre. For eksempel kan man søke etter alle filnavn av filtypen jpg som starter med ferie ved hjelp av mønsteret ferie*.jpg. Et svært avansert språk for tekstsøk via mønstre er regulæruttrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg