Tebusk med blomst
Tebusk i blomst. Bergianska trädgården, Stockholm.
Tebusk med blomst
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Camellia japonica

Kamelia, halvfylt kultivar. Botanisk hage, Århus, Danmark

Tebuskfamilien er en tofrøbladet familie der de fleste artene er busker og trær med spredte, hele, eviggrønne og læraktige blad. Artene finnes i tropisk Amerika og tropisk Øst-Asia. Familien har flere økonomisk viktige planter, der tebusken og pryplantene i kameliaslekta er de viktigste.

Faktaboks

Uttale
theˈaceae
Etymologi
Fra et kinesisk ord, tu eller te, for bitter plante. Ordet ble så latinisert til thea og brukt av Linné på tebusken.
Beskrevet av
David Don

Beskrivelse

Artene i tebuskfamilien er trær eller busker, de fleste eviggrønne, men løvfellende arter finnes. Bladene hos artene er hele, men har ofte tenner i kanten. Blomstene sitter enkeltvis i bladhjørner. Blomstene er radiærsymmetriske, tokjønna og har ofte store, fargerike kronblader. Det er som regel fem begerblad og kronblad. Blomstene har tjue eller flere pollenbærere som hos noen er sammenvokst med kronbladene nederst. Fruktene er vanligvis kapsler, men noen arter har steinfrukter.

Utbredelse

Artene i tebuskfamilien finnes i to områder; tropiske og subtropiske deler av Amerika fra nordlige Chile og Amasonas nordover til sørøstlige USA og i tropiske og varmere tempererte deler av Øst-Asia. Det er i det siste området diversiteten er størst.

Systematikk

Tebuskfamilien hører til den store lyngordenen, Ericales, og er dermed beslekta med lyngfamilien og nøkleblomfamilien. Denne ordenen er plassert basalt i gruppa «Asterids» som er en av to store grupper blant de tofrøbladete blomsterplantene.

Familien har om lag 240 arter og det regnes totalt ni slekter der kameliaslekta er den største med om lag 120 arter. Andre store slekter er Pyrenaria med førti arter, Polyspora og Stewartia, begge med tretti arter.

Det systematiske navnet, Theaceae, er basert på det tidligere slektsnavet Thea som tebusken var plassert i. Slekta Thea regnes nå som et synonym for Camellia, kameliaslekta. Det systematiske navnet på familien er likevel bevart.

Økonomisk betydning

Den største økonomiske betydningen har arten tebusk, Camellia sinensis, der bladene brukes til produksjon av te. Flere andre arter i kameliaslekta er utgangspunkt for produksjon av oljer som brukes blant annet i kosmetikk. Viktig økonomisk betydning har også prydplantene i kameliaslekta.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Artsdatabanken-ID
152780
GBIF-ID
3189597

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg