Et vertshus eller bevertningssted, opprinnelig et enkelt trehus som ligger langs en reiserute.
I Hellas, Italia, Frankrike og Spania er taverna en vanlig betegnelse på bevertningssteder utenfor byene. Den typiske tavernaen er et hus på en eller halvannen etasje og har en naturskjønn beliggenhet, ofte ved sjøen.
I takt med at biltrafikken i Norge økte på 1960-tallet, ble taverna brukt om moderne veikroer. De ble drevet som kafeteria eller som restaurant. Mange hadde utendørsservering og lå vakkert til. Slike veikroer drives fortsatt, men blir sjelden kalt taverna.
I vår tid blir ordet også brukt om serveringssteder i byer, både i Norge og Europa for øvrig. De presenterer seg gjerne som et bevertningssted utenom de store kjedene, med personlig betjening og en varm stemning.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.