tasmansk eik

Artikkelstart

Tasmansk eik er et norsk navn på flere arter av eukalyptus og på trevirket deres. Siden eukalyptusslekta hører til myrtefamilien, er ikke disse artene nært beslekta med eik, men trevirket ligner i utseende og egenskaper. Man kan se andre betegnelser på dette trevirket, slik som Australia-eik, Victoria-eik eller fjellask («Alpine ash»). Trevirke som kommer fra eukalyptusplantasjer i Chile kan også gå under navnet Chile-eik. Disse artene har opprinnelig voksested i Australia inkludert Tasmania, men dyrkes flere steder i verden.

Faktaboks

Uttale
tasmˈansk eik

Blant artene som som gir dette trevirket er Eucalyptus delegatensis, E. obliqua og E. regnans, men flere andre av de mange hundre eukalyptusartene kan nok også inngå i betegnelsen.

Tetthet (densitet) ved 15 prosent trefuktighet varierer fra 0,56 til 0,99 g/cm³, avhengig av hvilke arter som er innbefattet. Styrkeegenskapene vil derfor også variere, men er generelt omtrent som for eik. Holdbarheten er imidlertid dårligere. Trevirket anvendes blant annet til konstruksjoner, innredninger, møbler, båtbygging og parkett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg