tantalforbindelser

Artikkelstart

Tantalforbindelser er kjemiske forbindelser hvor tantal inngår.

Faktaboks

Uttale
tantˈalforbindelser

Tantal kan ha oksidasjonstall fra −III til +VI, unntatt –II. Det bestandigste og mest alminnelige er +V.

Tantaloksider

Tantal(V)oksid, Ta2O5 (tantalpentoksid), er et hvitt, fast stoff, et surt oksid, som er et viktig utgangsmateriale for fremstilling av tantalmetall. Tantalpentoksid kan fremstilles av metallet ved å gløde det i en oksygenstrøm.

Tantalater er sammensatte oksider, f.eks. dobbeltoksidene MeITaO3 (metatantalat) og MeI3TaO4 (ortotantalat), hvor MeI er et énverdig metall. Ved å sette syre til løsninger av slike sammensatte oksider faller tantal(V)oksidhydrater Ta2O5 · nH2O ut som et hvitt, gelaktig bunnfall med varierende vanninnhold. Oksidene blir brukt til fremstilling av tantal, tantalkarbid og andre forbindelser som brukes i spesialglass, kondensatorer, som katalysator m.m.

Tantalhalogenider

Tantal(V)klorid, TaCl5 (tantalpentaklorid), er et hvitt, krystallinsk pulver som brukes til klorering av organiske forbindelser. Det reagerer med fuktig luft og vann og gir tantal(V)oksid. Ved reduksjon med hydrogen, aluminium eller tantal går pentakloridet over i svart tantal(IV)klorid TaCl4 som ved oppvarming spaltes i mørkfarget tantal(III)klorid, TaCl3 og tantal(V)klorid.

Det finnes også mer kompliserte klorider som Ta6Cl14 og Ta6Cl15, samt oksidklorider som TaOCl3, TaO2Cl og TaOCl2. Brom og jod danner tilsvarende forbindelser som klor, mens det eneste med sikkerhet kjente, enkle binære fluorid er tantal(V)fluorid TaF5 (tantalpentafluorid).

Kaliumheptafluorotantalat(V)

K2TaF7 er, som vist av den sveitsiske kjemiker J. Ch. G. de Marignac allerede 1866, et viktig middel til å skille tantal fra niob og har av den grunn hatt stor betydning for teknisk fremstilling av tantal.

Tantalkarbid og -borid

Med ikke-metaller som bor, karbon, silisium, nitrogen og fosfor danner tantal en rekke forbindelser med stor kjemisk motstandsdyktighet, stor hardhet og meget høye smeltepunkter. Tantalkarbid, TaC, er nesten like hardt som diamant (hardhet > 9) og har smeltepunkt 3880 °C. Det er et messinggult farget pulver. Det blir ikke varmt selv ved sterk gnidning, og blir derfor brukt som bestanddel av hardmetaller i materialer som skal brukes for skjæring og boring (se hardmetall).

Tantalborid, TaB2, med smeltepunkt 3150 °C er i likhet med karbidet (og nitridet, TaN) et hardt, temperaturbestandig materiale av betydning i høytemperaturteknologi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg