Jungeloksefrosk Leptodactylus pentadactylus
Criollafrosk Leptodactylus latrans
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Sørfrosker er en amfibiefamilie i ordenen haleløse amfibier. Den består av 14 slekter med 224 anerkjente arter. Flere av artene er relativt store, og de kraftige bakbeina gjør dem til gode hoppere. Familien inneholder imidlertid også små arter.

Faktaboks

Også kjent som
tannfrosker;
Vitenskapelig navn
Leptodactylidae

De er utbredt i Amerika fra sørlige deler av Texas og Florida gjennom Mexico og Mellom-Amerika og videre sørover i Sør-Amerika. Noen arter forekommer også på øyer i Det karibiske hav. Artene er hovedsakelig tilpasset et liv på land, og familien omfatter bakkelevende, gravende og klatrende arter, men også noen akvatiske. Rumpetrollene utvikler seg vanligvis i vann. Hos enkelte arter vil foreldrene holde vakt over rumpetrollene og beskytte dem mot predatorer.

Slekten Leptodactylus plasserer eggene i et skumreir som blir pisket ut av et sekret som utskilles fra kloakkåpningen. Skumreiret kan være plassert på vannflaten, i trehull eller i løvverket over vannet.

Store arter lever for det meste av insekter og edderkoppdyr, men kan også forsyne seg av frosker, øgler, slanger, små fugler og små pattedyr. Rumpetrollene lever for det meste av vegetabilsk kost, men kan også spise froskeegg og rumpetroll. Kannibalisme kan forekomme.

Jungeloksefrosken Leptodactylus pentadactylus kan bli 18,5 centimeter lang og har i blant blitt benyttet som menneskeføde. Den finnes i tropiske regnskoger fra havnivå til 1200 meter over havet fra Honduras og videre sørover i Sør-Amerika. Eggene legges i skumreir.

Criollafrosken L. latrans har en kroppslengde på åtte til tolv centimeter. Den er vanlig i Bolivia, Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay. Også denne arten legger eggene i et skumreir, og hunnen vokter eggene og angriper predatorer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sørfrosker
Leptodactylidae
GBIF-ID
6739

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg