tandemakselerator

En tandemakselerator er en maskin som brukes innen atom- og kjernefysikk. I akseleratoren blir ioner akselererte, og i løpet av akselerasjonen bytter de fortegn på sin elektriske ladning. Dette skjer ved at elektroner fjernes fra ionene når de passerer igjennom en tynn folie.

Beskrivelse

I en tandemakselerator blir negativt ladde ioner akselererte mot en høyspenningselektrode. I løpet av bevegelsen fjernes elektroner fra ionene slik at de gradvis blir positivt ladde. På den måten kan ionene akselereres ytterligere når de har passert høyspenningselektroden.
Illustrasjon av en tandemakselerator.
Lisens: CC BY SA 3.0

I en tandemakselerator blir negativt ladde ioner først akselerte mot en høyspenningselektrode. Akselerasjonsrøret som ionene beveger seg i, går rett gjennom den positive høyspenningselektroden og til jordpotensial i begge ender, som vist i figuren. Negative ioner ledes inn i den ene enden av røret, akselereres mot høyspenningselektroden og passerer der en tynn folie, en stripper, som fjerner to eller flere elektroner fra hvert ion. På denne måten blir ionene positivt ladet, og de akselereres videre i spenningsfallet mot jord i den andre halvdelen av røret.

Fordelen med tandemakseleratoren fremfor den enkle Van de Graaff-akseleratoren er at ionene ledes inn ved jordpotensial, og at man får utnyttet spenningen dobbelt. Den er spesielt velegnet for akselerasjon av tunge ioner, fordi man i stripperen kan få fjernet flere elektroner og derved i siste akselerasjonstrinn få tilført flere ganger så mye energi som når man har ioner med bare en enkel ladning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg