Talg er en type fett som blant annet produseres i talgkjertlene på huden hos mennesket.

Faktaboks

Også kjent som

sebum

Mennesket

Talg er fettstoffhuden som i hovedsak produseres av talgkjertler. Mengden av talg på huden varierer betydelig fra hudområde til hudområde og fra individ til individ. Hovedkomponentene i talgen er squalener, det vil si umettet hydrokarbon som utgjør et mellomtrinn i kolesterolsyntesen, forestrede fettsyrer og triglyserider.

Talgen fra talgkjertlene sprer seg utover hudoverflaten og danner en beskyttende film på huden. Hudens overflate tilføres også fettstoffer fra overhudscellene, noe som er en viktig forutsetning for overhudens barrierefunksjon

Dyr

Hos dyr kan talg være innvollsfett fra drøvtyggere, især storfe og sau. Talg består hovedsakelig av blandede glyserider av stearin-, palmitin- og oljesyre. Oksetalg smelter ved 40–46 °C. Ved å avkjøle smeltet oksetalg langsomt til for eksempel 32–34 °C fås en blanding av faste, høytsmeltende og flytende laveresmeltende glyserider. Sistnevnte, «oleomargarin», kan skilles fra ved pressing og var hovedråstoffet for den første margarin.

Industri

Talg var i eldre tid en viktig vare som ble brukt blant annet til produksjon av talglys. Talg brukes i noen grad i næringsmidler, til innblanding i beinmel, og som råstoff til produksjon av såpe med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg