talegjenkjenning

Artikkelstart

Talegjenkjenning er bruk av datamaskiner til å registrere og gjenkjenne menneskelig tale, for eksempel med sikte på talestyring av maskiner, eller for å gjøre det mulig å skrive tekstdokumenter uten å bruke tastatur.

Taleteknologi har etter hvert blitt et nyttig hjelpemiddel i applikasjoner tilpasset spesielle yrkesgrupper, særlig leger og jurister, eller der funksjonshemming gjør det umulig eller vanskelig å bruke et tastatur. Talegjenkjenning brukes også til å gjøre smarttelefoner og smarthøyttalere enklere å bruke. Ved bruk av mobiltelefoner som er utstyrt med dette kan man si navnet på den man vil ringe til i stedet for å slå nummeret. Navigasjonssystemer i biler er også i økende grad utstyrt med taleteknologi.

Talegjenkjenning byr på teknologiske utfordringer, og systemer for å diktere tekstdokumenter til et datasystem har hittil bare vist seg å være hensiktsmessige å bruke i helt bestemte faglige sammenhenger. Ved flere norske sykehus brukes for eksempel et system der spesialister fortløpende kan beskrive et røntgenbilde, og der det de taler inn, straks registreres i pasientens journal. Slike fagsystemer har et begrenset ordforråd, og kan ikke brukes til andre anvendelser enn den de spesifikt er laget for. De må også «læres opp» hver gang de får en ny bruker: Det gjøres ved at den nye brukeren taler inn en typisk tekst, med ord og uttrykk som systemet er nødt til å kunne forstå. Når dette er gjort, har systemene stor treffsikkerhet, også uavhengig av hvilken dialekt brukeren snakker.

En annen bruk av talegjenkjenning er til å styre datasystemer ved hjelp av tale over telefon, for eksempel i kundestøttesystemer for banker, forsikringsselskaper, o.l. Slike systemer har vanligvis et begrenset sett med alternative ord for hvert spørsmål datasystemet stiller, helt til det er hensiktsmessig å la innringeren tale med en bestemt person.

Stemmen er tilstrekkelig personlig til at den skal kunne brukes til å identifisere brukeren, og taleteknologi er dermed en kandidat til løsninger for såkalt biometrisk autentisering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg