Talegjenkjennelse, bruk av datamaskiner til å registrere og gjenkjenne menneskelig tale, f.eks. med sikte på talestyring av maskiner, eller for å gjøre det mulig å skrive tekstdokumenter uten å bruke tastatur.

Talegjenkjennelse byr på teknologiske utfordringer som har vist seg svært vanskelig å løse. Systemer for å diktere tekstdokumenter til et datasystem har hittil bare vist seg å være hensiktsmessige å bruke i helt bestemte faglige sammenhenger. Ved flere norske sykehus brukes for eksempel et system der spesialister kan fortløpende beskrive et røntgenbilde, og der det de taler inn, straks registreres i pasientens journal. Slike fagsystemer har et begrenset ordforråd, og kan ikke brukes til andre anvendelser enn den de spesifikt er laget for. De må også «læres opp» hver gang de får en ny bruker: Det gjøres ved at den nye brukeren taler inn en typisk tekst, med ord og uttrykk som systemet er nødt til å kunne forstå. Når dette er gjort, har systemene stor treffsikkerhet, også uavhengig av hva slags dialekt brukeren snakker.

Det knyttes store forventninger til muligheten for å styre datasystemer ved hjelp av tale over telefon, for eksempel i kundestøttesystemer, der man kan forestille seg at det finnes en håndfull alternative ord for hvert spørsmål datasystemet stiller, helt til det er hensiktsmessig å la innringeren tale med en bestemt person. De første erfaringene med slike systemer har ikke vært helt overbevisende, og det er vanligvis nødvendig å supplere mer «tast én for dette, tast to for det andre».

Stemmen er tilstrekkelig personlig til at den skal kunne brukes til å identifisere brukeren, og taleteknologi er dermed en kandidat til løsninger for såkalt biometrisk autentisering. Det har ennå ikke lyktes å fremstille systemer med taleteknologisk autentisering som er tilstrekkelig pålitelige.

Se også taleteknologi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.