taktiske kjernevåpen

Artikkelstart

Taktiske kjernevåpen er våpensystemer som med begrenset rekkevidde kan levere mindre kjernefysiske ladninger (størrelsesorden under 20 kilotonn).

Faktaboks

Uttale
tˈaktiske kjernevåpen

Eksempler på leveringsmidler (våpensystemer) er artilleri med kaliber minst 155 mm og missiler. Taktiske kjernevåpen er spesielt ment brukt på stridsfeltet, i motsetning til de større strategiske våpen som er beregnet brukt mot byer og andre viktige strategiske mål.

Russland og USA har gjennom ensidige erklæringer fra 1991 forpliktet seg til å trekke tilbake samtlige taktiske kjernevåpen. Dette har for Natos vedkommende resultert i at alle bakkeleverte ikke-strategiske kjernevåpen er blitt eliminert. Videre er alle kjernevåpen plassert på overflatefartøyer fjernet.

Natos eneste gjenværende taktiske kjernevåpen i Europa er bomber for fly som også kan operere med konvensjonelle våpen. Disse bombene har også antallsmessig blitt kraftig redusert, til noen hundre, og lagres på et begrenset antall steder underlagt svært streng sikkerhet. Som en følge av disse reduksjonene har Nato svært få taktiske kjernefysiske våpen i Europa. Russland har imidlertid fortsatt et betydelig antall taktiske kjernevåpen, både bakke-, luft- og sjøbaserte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg