takspon

Takspon og takshingel er relativt tykke i nedre ende og blir tynnere oppover. De blir derfor lagt side om side. Spon har spalteflate på oversiden og er dekorativt utformet i nedre ende, shingel er skåret, og enkel i nedre ende.
Takflis er tynnere enn takspon. De er rektangulære og ble lagt på hverandre for å gi lufting, oftest i tre til fire lag.
Av /flickr.com.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Takspon, korte, tynne, trestykker brukt fra gammelt av til taktekking, til dels også som veggkledning. Ble lagt på hverandre som takstein. Betegnelsene varierer en del med landsdel og tidsepoke, og det finnes en rekke forskjellige varianter. Takspon og takstikker var ansett som de varigste.

Faktaboks

Også kjent som
takstikker
takflis
takshingel

Takspon og takshingel er relativt tykke i nedre ende og blir tynnere oppover. De blir derfor lagt side om side. Spon har spalteflate på oversiden og er dekorativt utformet i nedre ende, shingel er skåret, og enkel i nedre ende. Takspon var skåret med sag eller kløyvd med håndkraft, ofte med en fliskniv.

Takstikker og takflis er tynnere enn takspon. De er rektangulære og ble lagt på hverandre, også sideveis, for å gi lufting. Det ble oftest brukt tre til fire lag med flis. Takstikker var spaltet. Flis ble høvlet med flishøvel, og er gjerne 3–4 mm tykk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg