Seilmakertakling
Taklingen hindrer tauet fra å flise seg opp
Seilmakertakling
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Takling er en metode for å hindre at enden av et tau (tampen) fliser seg opp. Takling er en sikrere og mer langvarig løsning enn å bruke teip rundt tampen, eller svi enden med ild eller varme (som er mulig på tau av kunstfiber, men ikke på tau av naturfiber). Selve arbeidet kalles å takle. Man bruker tynn line eller garn.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk tackle
Også kjent som

Engelsk: Sailmaker’s Whipping

ABoK: 3448 (uten nål)

Engelsk: Sailmaker’s Whipping / Palm and Needle Whipping

ABoK: 3446 (sydd, med nål)

En takling skal vanligvis være omtrent like bred som diameteren på tauet det beskytter. Man starter taklingen omtrent to ganger tauets diameter fra enden, og surrer mot tauets slagretning, mot tauets ende. Mange taklinger kan gjerne lages med dobbelt tråd. Tradisjonelt har den korrekte løsningen vært å lage to uavhengige taklinger, med noen centimeters mellomrom.

Seilmakertakling

Seilmakertakling uten nål
Seilmakertakling uten nål
Av /Handverk.

Den vanligste og nyttigste taklingen er seilmakertakling. Den kan lages både med og uten nål.

Seilmakertakling uten nål

Metoden er smart, rask og elegant, men kan kun brukes på tauverk som er slått, samtidig som hver enkelt dukt (kordelen i enden av et tau) må være tilgjengelig.

Frigjør cirka to tørn med kordeler/dukter. Form en lang bukt på enden av taklegarnet. Legg bukten på taklegarnet over en av duktene med god slakk, som illustrert (1). Lukk deretter kordelene og surr taklegarnet mot enden av tauet, til taklingen er passe bred. Løft deretter bukten over den logiske dukten (2). Dra i den korte enden av garnet for å stramme bukten på garnet. Legg så de frie enden av taklegarnet mellom duktene i det ubrukte tredje mellomrommet (3). Stram godt og knyt sammen med et kirurgstikk.

Sydd seilmakertakling

Sydd seilmakertakling
Sydd seilmakertakling
Av /Handverk.

Metoden er utviklet for slått tau, men med litt improvisering kan den også brukes på flettet tau og strømpetau. På slått tau er det nødvendig å bruke denne metoden dersom duktene er utilgjengelige enkeltvis, for eksempel dersom tampen er svidd sammen på forhånd.

Detaljene kan gjøres på litt forskjellige måter, men en god praktisk oppskrift er:

Bruk gjerne dobbel tråd. Slå et overhåndsknop på endene. Stikk nålen gjennom en kordel (1), to ganger, for å sikre enden. Surr garnet rundt tauet til taklingen er passe bred. Stikk nålen gjennom en kordel (2), trekk stramt, og gjør neste innstikk ved samme kordel, på motsatt side av taklingen (3), slik at garnet følger fordypningen mellom de to kordelene (fauten). Stikk gjennom kordelen, trekk deretter garnet opp langs neste fordyping, og gjør neste innstikk på andre siden av taklingen igjen. Fortsett til alle tre fordypninger mellom kordelene er dekket. Avslutt med et halvstikk rundt garnet som dekker en fordypning, Stikk deretter gjennom hele tauet to ganger før garnet kuttes helt inntil tauet (4).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg