Japanske taido-utøvere.
Japanese Wikipedia / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0).
Lisens: CC BY 3.0
Taido-utøvere
Medlemmer av Stockholms Taidoforening holder oppvisning i Stockholm i 2009.

Taido er en japansk kampsport. Den kjennetegnes av dynamiske bevegelser som tar i bruk kroppens egen akse.

Faktaboks

Etymologi
japansk "kroppens vei"

Grunnteknikkene i taido tar utgangspunkt i dynamiske bevegelser. Dette innebærer at utøveren vrir kroppen rundt sin egen akse for å unngå å bli truffet av et angrep. Samtidig skapes energi som deretter brukes til et motangrep.

I kamp (Jissen) beveger utøveren seg både sidelengs og i luftrommet over og under motstanderen. Taido kalles derfor for en tredimensjonal kampsport.

Angrep med slag- og sparkteknikker, sveip og lignende utføres fra bakken i liggende posisjon, stående eller i luften.

En taido-utøver trener også på gymnastiske bevegelser (unshin).

Beltesystem

Graderingssystemet i Taido består av fem grader (Kyu). En nybegynner starter med blått belte 6. Kuy. Deretter følger blått belte 5. Kuy, så grønt belte 4. og 3. Kuy, og til slutt brunt belte 2. og 1. Kuy. Etter dette kan utøveren gradere seg til svart belte 1. dan. Det finnes totalt åtte grader av svart belte.

Konkurranse

Det konkurreres i kamp (Jissen) og mønster (Hokei). Man kan delta som individuell utøver, eller som lag. Det kan også arrangeres konkurranser i koreografert kamp (Tenkai), hvor en utøver bekjemper fem motstandere med planlagte teknikker.

Historie

Taido er en moderne japansk kampsport som er videreutviklet fra tradisjonell karate. Grunnleggeren Seiken Shukumine (1925–2001) lanserte den nye kampsporten i 1965. Han mente at de lineære bevegelsene i karate bidro til å gjøre kampsporten mindre effektiv.

Taido i Norge

Internasjonalt har taido rundt 4000 aktive medlemmer fordelt på 12 land. Kampsporten kom til Norge i 2009, og er organisert i Norges Kampsportforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg