tørris

Tørris brukes ofte til å lage røykeffekter
dry ice
Av /Shutterstock.
Pellets av tørris

Artikkelstart

Tørris er trivialnavnet på fast karbondioksid, som har kjemisk formel CO2. Tørris blir blant annet brukt som kjøle- og frysemiddel for lagring og transport av næringsmidler, og ved produksjon av iskrem. Tørrisen dreper bakterier og virker derfor også konserverende.

Ved oppvarming til en temperatur på over −78,5 °C smelter ikke tørrisen til en væske, men går direkte over i gassform (sublimasjon). Tørris brukes derfor også til å lage røyklignende effekter.

Teknisk anvendelse

Tørris brukes som blåsemedium ved rengjøring eller stripping av metalloverflater i en teknikk som kan minne om sandblåsing. Når de små kornene treffer, vil de, på grunn av sin lave temperatur, bråkjøle smusset eller malingen som så trekker seg sammen, slik at bindingen til overflaten brytes. Kornene fordamper med en eksplosjonsartet volumøkning til følge, og det hjelper til med å rive løs belegget.

Det er ikke det mekaniske anslaget som slår løs belegget, slik det er ved tradisjonell sandblåsing, og derfor er heller ikke metoden abrasiv. Siden tørrisen går over i gassform, er det bare smuss eller maling som faller på bakken, og det blir ikke igjen produktrester på den rengjorte overflaten. Avfallsproblemet blir derfor lite sammenlignet med andre metoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg