tørrgjær

Tørrgjær er tørket gjær i pulverform. Tørrgjær har et vanninnhold på 5–10 prosent, holdbarheten er derfor bedre enn for vanlig pressgjær, foruten at transport- og lagringsomkostninger er relativt lave. Forskjellige typer brukes til forskjellige formål:

Baking, vinlegging og liknende

Her brukes gjær tørket under betingelser som gjør at gjærcellene forblir intakte og beholder sine egenskaper.

Ernæringstilskudd

Tørket ølgjær inneholder B-vitaminer og protein, og er et biprodukt ved ølfremstilling, men fremstilles også som hovedprodukt. Gjæren separeres fra vørteren og avbitres ved vasking i fortynnet lut før den valsetørkes, males og pakkes. Tørrgjær av denne typen er ikke aktiv.

Fôrtilskudd

Tørket gjærprotein brukes som et verdifullt tilskudd til dyrefôr (se Torula).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg