Tørrgjær er tørket gjær i pulverform. Tørrgjær har et vanninnhold på 5–10 prosent, holdbarheten er derfor bedre enn for vanlig pressgjær, foruten at transport- og lagringsomkostninger er relativt lave. Forskjellige typer brukes til forskjellige formål:
tørrgjær
Baking, vinlegging og liknende
Her brukes gjær tørket under betingelser som gjør at gjærcellene forblir intakte og beholder sine egenskaper.
Ernæringstilskudd
Tørket ølgjær inneholder B-vitaminer og protein, og er et biprodukt ved ølfremstilling, men fremstilles også som hovedprodukt. Gjæren separeres fra vørteren og avbitres ved vasking i fortynnet lut før den valsetørkes, males og pakkes. Tørrgjær av denne typen er ikke aktiv.
Fôrtilskudd
Tørket gjærprotein brukes som et verdifullt tilskudd til dyrefôr (se Torula).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.