Kaktus er hovedsaklig utbredt i Nord- og Sør-Amerika. Bildet viser Saguaro-kaktus i Arizona, USA.

Tørkeresistens er evnen mange planter har til å overleve tørkeperioder. Tørke hos planter kan ha ulike årsaker. På den ene side kan vannforsyningen i jorden være liten, eller saltinnholdet i jorden kan være så høyt at planten får vanskeligheter med å oppta vann, selv om det i og for seg kan være rikelig med vann. På den annen side kan forskjellige atmosfæriske faktorer (høy temperatur, vind, lav luftfuktighet) gi et stort vanntap gjennom transpirasjonen.

De enkelte planters evne til å overleve tørkeperioder er høyst forskjellig. En del planter har spesielle bygningstrekk som motvirker en uttørring, for eksempel stort rotsystem, små blad med tykk kutikula eller hårete og sammenrullede blad med spalteåpninger nedsenket i bladoverflaten (se også xerofytter). Kaktus, bergknapparter og andre sukkulenter har gjerne store vannmengder lagret i planten, til bruk under tørkeperioder.

Den egentlige tørkeresistensen skyldes imidlertid forhold ved protoplasten i cellene. De enkelte artene har ulik evne til å tåle en delvis uttørring (dehydrering). Ved osmoseregulering, det vil si gjennom en akkumulering av løste stoffer i cellene, nedsettes deres vannpotensial, uten at cellenes saftspenning endres. Sukkerarter, organiske syrer, aminosyren prolin og uorganiske ioner er eksempler på stoffer som øker i mengde ved begynnende uttørring hos tørkeresistente planter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg