syntropi

Artikkelstart

Syntropi er en størrelse som karakteriserer prosesser i naturen som går i retning av en høyere grad av ordnet struktur og organisering. Begrepet ble introdusert av den italienske matematikeren Luigi Fantappiè i 1942. Syntropi kan defineres som graden av indre orden i et system, og står i motsetning til entropi som karakteriserer graden av indre uorden. Ordet syntropi brukes ofte synonymt med begrepet negentropi, innført av fysikeren Erwin Schrödinger i 1943. Når et system beveger seg mot en likevektstilstand med maksimal mikroskopisk uorden, øker systemets entropi, og dets syntropi avtar.

Faktaboks

Etymologi
av gresk syn ‘sammen’ og tropi ‘endring’
Også kjent som
negentropi

Termodynamikkens andre hovedsetning sier at naturlige prosesser skjer i en slik retning at entropien til et lukket system vokser, og at dette er et uttrykk for at struktur brytes ned og informasjon går tapt. Fantappiè påpekte at det eksisterer naturlige prosesser slik at struktur bygges og syntropien vokser. Slike prosesser forutsetter åpne systemer som utveksler energi med omgivelsene.

Begrepet syntropi brukes blant annet i økonomisk teori, i sammenheng med biologiske systemer samt i alternativ medisin.

I biologiens historie ser vi en tendens til utvikling av stadig mer komplekse strukturer som til nå har ført til utviklingen av mennesker. I beskrivelsen av slike systemer er syntropi et relevant begrep.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg