Økt effekt ved samvirke, f.eks. mellom kjemiske forbindelser eller mellom mikroorganismer.

Synergisme består i at resultanteffekten (synergistisk effekt) av to eller flere komponenter er større enn summen av deleffektene av hver enkelt av komponentene dersom disse får virke alene. Resultanteffekten skiller seg både kvantitativt og kvalitativt ut fra deleffektene, og den kan være positiv eller negativ.

Eksempel på synergisme er antioksidanter, der effekten av en kjemisk forbindelse med antioksiderende virkning kan økes ved tilsetting av kjemiske forbindelser, synergister, som selv ikke har tilsvarende virkning, men som sammen med antioksidanten gir en sterk antioksiderende effekt. Et annet eksempel på synergisme er den økte smaksforsterkende og -fremkallende effekt glutamat får når det blandes med natriumguanylat og natriuminosinat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.