symmetri (fysikk)

Artikkelstart

Symmetri er innen fysikken prosesser som gjentar seg på samme måte så lenge alle ytre forhold er symmetriske. Forandres enkelte forhold, forløper prosessen annerledes, men enkelte egenskaper eller størrelser vil være uforandret. Prosessene har da fremdeles en viss symmetri. I fysikken har kjennskap til symmetriegenskaper ved naturen stor betydning.

Faktaboks

Uttale
symmetrˈi
Etymologi
av sym- og -metri

Symmetrilover

Klassisk fysikk

Symmetriegenskapene uttrykkes ved fysiske lover, slik som bevaringslover. Man sier også at disse lovene gir uttrykk for invarianser, det vil si at forhold mellom bestemte fysiske størrelser kan uttrykkes uavhengig av spesielle koordinatsystemer (se relativitetsteori). Av symmetrilovene kan man avlede bevegelseskonstanter og bevaringssatser ved transformasjoner, det vil si ved å forandre, bytte om eller skifte tegn på størrelsene etter bestemte regler.

Man skiller mellom transformasjoner i tidrommet og slike som er uavhengige av tidrommet. Transformasjoner i tidrommet (translasjon eller forskyvning og rotasjon eller dreining) skal være i overensstemmelse med relativitetsteorien (se lorentztransformasjoner). Av slike transformasjoner følger bevaringssatser for energi, bevegelsesmengde, spinn og, i kvantemekanikken, dessuten klassifisering av partikler etter indre rotasjon (egenspinn) i fermioner og bosoner (se statistisk mekanikk).

Kjennskap til symmetrilovene gir grunnlag for forståelse av hvordan partikler kan gå sammen, struktureres, i større systemer, for eksempel atomer og molekyler i krystallgittere. Lovene anvendes også for å forklare ordningen av atomer og elektroner i molekyler og de karakteristiske spektra, rotasjons- og vibrasjonsspektra, som står i nær sammenheng med forandringer i molekylstrukturen. På tilsvarende måte brukes symmetrilovene også for å forklare strukturen av atomkjerner som er bygd opp av protoner og nøytroner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg