Sykehusinfeksjoner, infeksjoner som rammer pasienten under eller umiddelbart etter et sykehusopphold som en direkte følge av oppholdet. Sykehuspersonell kan også rammes. Sykehusinfeksjoner har vært kjent og fryktet så lenge det har vært sykehus, og også i nyere tid er dødeligheten på sykehusene preget av sykehusinfeksjoner. Fra tidligere tider er barselfeber, forårsaket av bakterien Streptococcus pyogenes det best kjente eksempelet.

De fleste sykehusinfeksjoner skyldes bakterier som tilhører sykehusmiljøet, og som i langt større grad enn andre bakterier er resistente overfor antibiotika. Viktigst er Staphylococcus aureus og gramnegative bakterier som Pseudomonas aeruginosa og medlemmer i familien Enterobacteriaceae, f.eks. Klebsiella. Behandlingen av slike infeksjoner kan derfor være vanskelig. Sykehusinfeksjoner kan også fremkalles av virus, særlig hepatitt B virus, herpes- og cytomegalovirus. Pasienter med svekket immunforsvar er særlig utsatt.

Kampen mot sykehusinfeksjoner er ikke lett, selv om smitteveiene som regel er kjent. Hygieniske forholdsregler er de viktigste, og ved moderne sykehusplanlegging tas det spesielt hensyn til smittereduserende tiltak og rutiner. Det drives en intens forskning på og registrering av sykehusinfeksjoner for stadig å forbedre forebyggende tiltak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.