sykehusinfeksjoner

Artikkelstart

Sykehusinfeksjoner er infeksjoner som rammer pasienten under eller umiddelbart etter et sykehusopphold som en direkte følge av oppholdet. Sykehuspersonell kan også rammes. Sykehusinfeksjoner har vært kjent og fryktet så lenge det har vært sykehus, og også i nyere tid er dødeligheten på sykehusene preget av sykehusinfeksjoner. Fra tidligere tider er barselfeber, forårsaket av bakterien Streptococcus pyogenes det best kjente eksempelet.

Faktaboks

Også kjent som
nosokomiale infeksjoner

De fleste sykehusinfeksjoner skyldes bakterier som tilhører sykehusmiljøet, og som i langt større grad enn andre bakterier er resistente overfor antibiotika. Viktigst er Staphylococcus aureus og gramnegative bakterier som Pseudomonas aeruginosa og medlemmer i familien Enterobacteriaceae, for eksempel Klebsiella. Behandlingen av slike infeksjoner kan derfor være vanskelig. Sykehusinfeksjoner kan også fremkalles av virus, særlig hepatitt B virus, herpes- og cytomegalovirus. Pasienter med svekket immunforsvar er særlig utsatt.

Kampen mot sykehusinfeksjoner er ikke lett, selv om smitteveiene som regel er kjent. Hygieniske forholdsregler er de viktigste, og ved moderne sykehusplanlegging tas det spesielt hensyn til smittereduserende tiltak og rutiner. Det drives en intens forskning på og registrering av sykehusinfeksjoner for stadig å forbedre forebyggende tiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg