Sykdomsforløp
Illustrasjon av ulike sykdomsforløp.
Sykdomsforløp

Sykdomsforløp er en beskrivelse av hvordan de ulike fasene av en sykdom påvirker personen. Hver fase påvirker personen ulikt.

Forstadier

Mange sykdommer utvikler seg lenge før de oppdages. Sykdomsprosessen starter før personen blir oppmerksom på den og tar kontakt med helsetjenesten. Etter hvert som sykdommen utvikler seg kan enkelte fornemme tidlige tegn eller symptomer som kommer før de typiske manifestasjonene av sykdom. Slike tegn kalles gjerne prodromer. Prodromfasen er viktig da den kan varsle om sykdom, og infeksjonssykdommer kan være mest smittsomme i prodromfasen (prodromalstadiet).

Generelt er forstadier til sykdom viktige, da man kan forhindre utvikling av sykdom ved å oppdage og behandle dem tidlig. Samtidig vil ikke alle forstadier utvikle seg til sykdom. Eksempelvis vil en rekke celleforandringer ikke danne kreft. Utfordringen er at man ikke alltid vet hvilke forstadier som vil utvikle seg til sykdom. Man kan da komme til å diagnostisere tilstander som ikke ville gitt symptomer eller sykdom, såkalt overdiagnostikk. Det er tilstander som personer dør med og ikke av.

Sykdomsopplevelse

Sykdom gir seg så til kjenne ved ulike former for smerter, plager, lidelser, svekkelser hos den enkelte (sykdomsopplevelse), symptomer og tegn på endringer i kroppens organiske eller mentale funksjoner (sykdom) og redusert evne til å fungere i dagliglivet (sykerolle). Denne sykdomsfasen er preget av diagnostikk og behandling (inklusive lindring).

Tilfriskningsfase

Sykdomsfasen kan følges av en tilfriskningsfase eller tilhelingsfase (engelsk recovery). Dersom sykdommen lar seg helbrede, vil sykdomsopplevelsen og symptomene forsvinne, og kroppslige og mentale endringer vende tilbake til normale nivåer.

Følgetilstander

Personen kan ha en følge- eller resttilstand etter sykdommen (sekvele). Ved kroniske sykdommer vil symptomer og funksjonsendringer vedvare og bli mer eller mindre godt avhjulpet av behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg