swap

Artikkelstart

Swap, finansiell transaksjon der to aktører avtaler å bytte kontantstrømmer over tid. De vanligste typer av swap-kontrakter er valutaswap og renteswap.

Faktaboks

Uttale
swåp
Etymologi
engelsk

Ved en valutaswap selger en aktør for eksempel norske kroner mot utenlandsk valuta til dagens valutakurs og inngår samtidig en avtale kalt terminkontrakt om å kjøpe kronebeløpet tilbake på et bestemt, fremtidig tidspunkt til en kurs som blir fastsatt på avtaletidspunktet.

Ved en valutaswap er det ingen valutakursrisiko så lenge partene oppfyller de avtalte forpliktelser. Lånetransaksjoner mellom banker gjennomføres ofte ved hjelp av valutaswapper. Norges Bank benytter valutaswapper til å påvirke likviditeten på det norske pengemarkedet.

Ved en renteswap avtaler to aktører å bytte rentebetalinger etter på forhånd spesifiserte regler. Eksempelvis kan en aktør som har tatt opp et lån til flytende rente, altså en rente som varierer i takt med endringer i markedsrenten, bytte sine renteforpliktelser med en annen aktør som har tatt opp et lån til fast rente. En renteswap der flytende rente byttes mot fast rente kalles «plain vanilla swap».

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg