sverdfisk

Sverdfisk som gikk i garnet til en fritidsfisker i Drammensfjorden i juli 2004. Denne fisken veide rundt 30 kilo.
Sverdfisk
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Sverdfisk er en fiskeart i sverdfiskfamilien. I Atlanterhavet blir den opptil 4,9 meter lang og kan veie opptil 450 kilogram. I Stillehavet kan den bli enda større.

Faktaboks

Også kjent som
Xiphias gladius

Beskrivelse

Overkjeven og snuten er sterkt forlenget til et flatt, skarpkantet sverd, cirka 1/3 av totallengden. Ungfisk har én lang ryggfinne og én lang gattfinne. Senere forsvinner finnenes midtre del, og det blir to rygg- og to gattfinner, forreste høy, bakre liten. Halefinnen er stor og sigdformet. Ryggen er blåsvart, sidene lysere og buken hvit.

Levevis

Sverdfisk lever av fisk som den mest jager i havets øvre vannlag, sverdet kan brukes til å svimeslå stimfisk. Den kan også bruke sverdet som støtvåpen med så stor kraft at det gjennomborer plankene i en skutebunn. Sverd er også funnet innleiret i muskulaturen på store bardehvaler, men hvorfor fisken går til angrep på disse, er ukjent.

Utbredelse

Sverdfisken er en oseanisk piggfinnefisk med kosmopolitisk utbredelse i varme og tempererte hav. Den er nesten årviss gjest på norskekysten sør for Trøndelag, men er tatt i nord til Troms.

Bruk

Sverdfisken er velsmakende og fiskes både på grunn av kjøttet og som sportsfisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg