sveisestål

Artikkelstart

Sveisestål er én av tre hovedtyper stål, regnet etter fremstillingsmåte.

Faktaboks

Også kjent som
sveisejern eller smijern

Fremstilling

Sveisestål blir fremstilt i deigaktig tilstand av råjern. Dette råjernet må være noenlunde fritt for svovel og fosfor, da disse bare i liten grad kan fjernes. Sveisestål fremstilles ved to ulike ferskingsmetoder, som har vært i bruk fra 1700-tallet av: Lancashire-metoden og pudlingsmetoden.

Lancashire-metoden

Ved denne ferskingsmetoden anvendes det trekull, som ikke inneholder svovel (til slutt inneholder stålet bare 0,05–0,1 prosent karbon). Dette kalles også trekullstål.

Pudlingsmetoden

Denne ferskingsmetoden foregår med steinkull, som inneholder svovel. De svovelholdige steinkullene blir forbrent slik at bare forbrenningsgassene kommer i kontakt med jernet. Dette kalles også puddelstål.

Begge metodene resulterer i klumper (lupper) som ennå er rike på slagg, og som får en rensebehandling i varm tilstand med hamring (mekanisk). I Sverige har lancashiremetoden blitt anvendt på trekullråjern. Dette har resultert i et sveisestål som er spesielt ettertraktet for kunstsmiing på grunn av lavt svovelinnhold. Dette ble tidligere meget brukt som råmateriale for fremstilling av stål til verktøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg