Sveciaost er en svensk, halvfast, litt smuldrete hvitost av pasteurisert kumelk. Den produseres også i en variant krydret med karve. Hullene i osten er meget små (på svensk kalles dette grynpipig), og den indre fargen er elfenbenshvit. Den lages som en flat sylinder på 12 til 15 kilo.

Faktaboks

Uttale
svˈeciaost
Etymologi
Fra latin Suecia, ‘Sverige’

Osten har lang historie og stammer fra middelalderen, da den ble tilvirket i alle svenske bygdelag. Derav navnet svecia, som betyr Sverige.

Fettinnhold i tørrstoffet er vanligvis 45 prosent.

I 1997 ble osten omfattet av EUs merkeordning og fikk Beskyttet geografisk betegnelse; PGI.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg