svartfisker

Artikkelstart

Svartfisker er en fiskefamilie i ordenen piggfinnefisk. Familien omfatter 30 arter.

Faktaboks

Også kjent som
Centrolophidae

Svartfiskene har kropp som er sammentrykt fra sidene, en lang ryggfinne og et butt avrundet snuteparti. De er pelagiske og forekommer mest i de tempererte havs øvre vannlag.

Arter

Tre arter er sjeldne gjester i Norge: vanlig svartfisk, engelsk svartfisk og tønnefisk.

Vanlig svartfisk

Vanlig svartfisk, Centrolophus niger, er langstrakt, brunsvart, og kan bli opptil 150 cm lang. Arten forekommer i Stillehavet og det nordlige Atlanterhavet, vanligvis langs kanten av kontinentalskråningen, på 100–600 m dyp. Den forekommer relativt sjelden i norske farvann. Ungfisk lever sammen med maneter på grunnere vann. De voksne spiser maneter og salper.

Engelsk svartfisk

Engelsk svartfisk, Schedophilus medusophagus, er mindre og mer flattrykt enn vanlig svartfisk. Arten blir opptil 60 cm. Den er utbredt utenfor kontinentalskråningen i Atlanterhavet, med enkelte tilfeldige funn i våre nordlige områder. Voksne individer livnærer seg neste utelukkende av maneter.

Tønnefisk

Tønnefisk, Hyperoglyphe perciformis, har en oval kropp og en butt avrundet snute. Sidelinjen går i en bue over de store brystfinnene. Foran ryggfinnene har den 6–8 frie piggstråler. Fargen er mørkt grønnbrun til svartbrun, buken er lysere. De er ganske store, og kan nå lengder opptil 90 cm.

Arten er utbredt i Vest-Atlanteren fra Florida til Newfoundland. Et par funn er gjort i Sør-Norge (det første i 1983).

Systematisk plassering

Den systematiske plasseringen av svartfiskene er litt omdiskutert, og det er mulig at familien bør plasseres innen en egen orden (makrellfisker – Scombriformes).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg