svartehavsmåke

Voksen svartehavsmåke i sommerdrakt fotografert på Østensjøvannet i Oslo 15. april i 2016. Fuglen har en del svart i vingespissene og er altså ikke helt utfarget.
Svartehavsmåke
Av .

Larus melanocephalus, svartehavsmåke. Foto fra: Danmark

Artikkelstart

Svartehavsmåke er en fugleart i måkefamilien. En voksen fugl i sommerdrakt har hvite vingespisser og lys grå overside av vinger og rygg, rødt nebb og svart hette. Arten registreres årlig i Norge, men er ikke påvist hekkende.

Faktaboks

Også kjent som
Ichthyaetus melanocephalus, Larus melanocephalus Mediterranean gull

Beskrivelse

Svartehavsmåken er omtrent på størrelse med en fiskemåke, men er betydelig lysere grå på ryggen, og har hvite vingespisser som voksen. I sommerdrakt har den en svart hette som går lenger bak på hodet enn den sjokoladebrune hetta hos hettemåke. Svartehavsmåka har i sommerdrakt rød øyering og rødt nebb med et svart bånd nær spissen. Den har også to hvite flekker over og under de mørke øynene. Bena er røde og svært lange. Yngre svartehavsmåker kan ha en del svart i vingespissen, men utvikler seg etter hvert til å bli hvite ytterst på vingene. I sitt første leveår er svartehavsmåka forholdsvis lik en ung fiskemåke, men har mørkegrå ben som er lengre enn hos fiskemåke, og hale og vingetegninger er annerledes. Svartehavsmåka er også slankere enn fiskemåka. Åtte norske ringmerkede svartehavsmåker har veid gjennomsnittlig 310 gram (250–380 gram), som kan sammenlignes med fiskemåkas 400 gram (240–590 gram).

Svartehavsmåka hekker ofte i kolonier sammen med andre måker og terner, og mest vanlig sammen med hettemåker. Koloniene er ofte i våtmarker eller på øyer i ferskvann, men kolonier på havstrender og på taket av bygninger kan også forekomme.

Utbredelse og vandringer

Svartehavsmåken hekker i hovedsak fra Svartehavet og vestover i Europa, og arten har ekspandert vestover de siste 50 årene. Tyskland fikk sitt første hekkefunn på 1960-tallet, Nederland rundt 1970, England i 1968 og Irland i 1996. Trolig hekker det i dag over 1000 par i England, og også noen få par i Danmark og Sverige. Arten er per 2019 ikke påvist hekkende i Norge eller Finland.

Norges første funn av svartehavsmåke var i 1952, og frem til 1990 var det kun ti funn. Etter dette har arten vært registrert årlig. Det er flest funn i trekkperioden vår og høst, men vi har også eksempler på overvintrende fugler. Flest fugler er funnet i Rogaland, og her er også svartehavsmåker nylig registrert i hettemåkekolonier, uten at hekking er sikket påvist. Fugler ringmerket som unger i Ungarn, Frankrike, Nederland og Tyskland er registrert i Norge, og fugler ringmerket i Norge er funnet sør til Portugal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg