svarte svaner (risikostyring)

Artikkelstart

Svarte svaner er innen risikostyring en betegnelse for ukjente trusler. Disse kan deles i flere kategorie, blant annet: ukjente trusler som ikke er kjent fra fortiden (såkalt «ukjente ukjente»); trusler som er kjente for noen, men som er ukjente for dem som gjennomfører risikoanalysen; og trusler som blir neglisjert i risikoanalysen, fordi sannsynligheten er veldig lav.

Svarte svaner-begrepet brukes gjerne når man ønsker å fokusere på at usikkerhet er en viktig del av en risikoanalyse. Når en gjennomfører risikoanalyse, er det bl.a. viktig å fokusere på hvor godt kunnskapsgrunnlaget er, hvis dette er dårlig, vil det være større usikkerhet om hvilke konsekvenser som kan inntreffe, og risikoanalysen vil ha begrenset verdi som beslutningsunderlag.

Innen oljevirksomhet har for eksempel Petroleumstilsynet har fra 1.1.2015 endret sin definisjon av risikobegrepet, for å fokusere mer på usikkerhet. «Med risiko menes konsekvensene av virksomheten med tilhørende usikkerhet.» (veiledningen til §11 i Rammeforskriften).

Begrepet ble først ble beskrevet av N. Taleb i 2007. I Norge ble det tatt i bruk av Terje Aven, UiS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg