svangerskapspermisjon

Artikkelstart

Svangerskapspermisjon er den permisjon som en gravid arbeidstaker har rett til under svangerskapet. I Norge gir arbeidsmiljøloven § 12-2 rett til inntil tolv ukers svangerskapspermisjon. Det følger av arbeidsmiljøloven § 12-6 at det er mulig å ta ut svangerskapspermisjon som delvis permisjon, basert på avtale mellom den som får permisjon og vedkommendes arbeidsgiver.

Svangerskapspermisjon må ikke forveksles med fødselspermisjon, som er den permisjon moren har rett til etter fødselen, omsorgspermisjon, som er den permisjon faren eller en annen omsorgsperson har rett til for å bistå moren i forbindelse med fødselen, og foreldrepermisjon, som er den permisjon begge foreldrene har rett til etter fødselen.

Ifølge arbeidsmiljøloven § 12-5 har foreldrene rett til svangerskapspermisjon, fødselspermisjon og foreldrepermisjon i til sammen tolv måneder sammenhengende. I tillegg har hver av foreldrene rett til inntil tolv måneders permisjon for hver fødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Lily Hovrud

Hei! Jeg lurer på hvem som har rett til svangerskapspermisjon? Hvilke vilkår skal være oppfylt?

svarte Jon Gisle

Som det fremgår av artikkelteksten, har gravide arbeidstakere rett til svangerskapspermisjon i inntil 12 uker. Mvh Jon Gisle

skrev Lily Hovrud

Tusen takk for svar. Jeg ble fortalt på jobb at hvis man benytter seg av svangerskapspermisjon begrenses retten til foreldrepermisjon etter fødsel med et tilsvarende antall uker som hun allerede har tatt ut. Stemmer dette? Takk! Og en annen ting er at de referer til svangerskapspermisjon som permisjon når det betales svangerskapspenger for mens min forståelse er at det er forskjellige ting. Kunne du avklare det? På forhånd takk!

skrev Jon Gisle

Oppsann. Jeg ser nå at teksten i leksikonet er foreldet. Paragraf 12-2 er endret. Jeg må få komme tilbake til deg når jeg har funnet ut av dette.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg