svak antilokalisering

Artikkelstart

Svak antilokalisering er en kvantemekanisk effekt i faste stoffer som fører til en redusert elektrisk motstand ved lave temperaturer.

Fysisk beskrivelse

Svak antilokalisering oppstår i materialer hvor spinn-bane kobling er betydelig. Spinn-bane kobling er et fenomen som fører til at spinnet til et elektron som beveger seg i et materiale er koblet til retningen det beveger seg i. Når elektronet spres på urenheter eller defekter i materialet slik at den ender opp med å gå tilbake i samme retning den kom fra (se figur om svak lokalisering), bytter også spinnet retning. Elektroner beskrives kvantemekanisk som bølger som dermed kan bli utsatt for såkalt selvinterferens når bølgen spres tilbake dit den kom fra.

Når spinn-bane kobling er til stede vil bølgene som gir tilbakespredning av elektroner interferere destruktivt, hvilket reduserer sannsynligheten for denne prosessen. Dermed minker den elektriske motstanden i systemet. I likhet med svak lokalisering, ødelegges svak antilokalisering dersom man påtrykker et eksternt magentisk felt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg