Svak antilokalisering, en kvantemekanisk effekt som opptrer i faste stoffer med betydelig spinn-bane kobling. I motsetning til svak lokalisering, fører svak antilokalisering til en redusert elektrisk motstand ved lave temperaturer.

Spinn-bane kobling fører til at spinnet til et elektron som beveger seg i et materiale er koblet til retningen det beveger seg i. Når elektronet spres på urenheter eller defekter i materialet slik at den ender opp med å gå tilbake i samme retning den kom fra (se figur om svak lokalisering), bytter også spinnet retning. Elektroner beskrives kvantemekanisk som bølger som dermed kan bli utsatt for såkalt selvinterferens når bølgen spres tilbake dit den kom fra.

Når spinn-bane kobling er til stede vil bølgene som gir tilbakespredning av elektroner interferere destruktivt, hvilket reduserer sannsynligheten for denne prosessen. Dermed minker den elektriske motstanden i systemet. I likhet med svak lokalisering, ødelegges svak antilokalisering dersom man påtrykker et eksternt magentisk felt.

S. Hikami et al. Spin-Orbit Interaction and Magnetoresistance in the Two Dimensional Random System. Prog. Theor. Phys. 63, 707-710 (1980).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.