Surkål
Av /Matprat.
Hodekål

Surkål lages av hvit hodekål, mens en tilsvarende variant lages av rødkål. Bildet viser finsnitting av hodekål.

Av /Matprat.

Surkål er finsnittet kål som kokes og smaksettes med eddik og sukker, og gjerne karve.

Den norske surkålen skiller seg fra andre lands fermenterte varianter ved at den syrlige smaken framkommer ved tilsetting av eddiksyre. I tillegg er den norske surkålen søt, siden det tilsettes sukker. Siden norsk surkål ikke er fermentert, har den ikke probiotiske egenskaper.

Andre varianter

Surkål forbindes gjerne med den lyse varianten laget på hvit hodekål, tilsatt karve. En lignede variant lages av rødkål. Surkål av rødkål tilsettes som regel ikke karve.

Tysklands sauerkraut, Frankrikes choucroute og Koreas kimchi får sin syrlige smak ved hjelp av en biologisk prosess (fermentering) som er avhengig av aktive melkesyrebakterier. Disse bakteriene produserer melkesyre som både konserverer og gir en karakteristisk smak. Kålen finsnittes, men kokes ikke før fermentering, siden det er viktig å ikke drepe melkesyrebakteriene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg