Superwash er en kjemisk etterbehandling for å forhindre at ull krymper i vask. Superwash brukes delvis som en fellesbetegnelse for ulike prosesser for å oppnå det samme, og delvis som navn på en bestemt prosess. Superwash er en teknologi som først kom tidlig på 1970-tallet. Superwash-behandlet ull har i all hovedsak samme egenskaper som ull, både når det gjelder lukt og varme.

For plagg som vaskes lite, er laget i crossbredull eller blandet med silke, er ikke behandlingen nødvendig. Normalt kan ull vaskes i vaskemaskin på ullvaskeprogram, også når den ikke er superwash-behandlet. Det brukes ikke superwash på norsk ull på de norske spinneriene. Grunnen er at norsk ull ikke krymper mye.

Miljøbelastning

Superwash er ikke nødvendigvis negativt for miljøet fordi behandlingen bidrar til at klærne ikke krymper, og dermed kan vaskes og brukes mer. Samtidig er det en behandling som gjøres fordi vaskevaner for ull er påvirket av bomullsvasken, med hyppig og kraftig vask som ull ikke tåler eller trenger. Dersom ullens egenskaper med hensyn til lukt og skitt ble utnyttet optimalt, ville ikke slik behandling være like aktuell.

I de senere årene har det kommet kritikk mot superwash-behandlingen; blant annet er den blitt anklaget for å dekke ullen med et plastlag. Det er riktig at det er en type syntetisk harpiks som benyttes, men «laget» er uhyre tynt. Likevel utgjør behandlingen en miljøbelastning, også fordi klor er del av prosessen.

Det finnes alternativer til den egentlige superwash-behandlingen. Den vanligste er en polysiloksan-hinne, som bruker mindre polymer. Ull kan også merceriseres med klor, som hindrer krymping. To av de største spinneriene på verdensbasis har kommet opp med mindre miljøbelastende prosesser kalt EXP og Naturetexx Plasma. Begge er OEKO-TEX 100, Bluesign og GOTS-godkjente.

Total Easy Care er den kraftigste superwashbehandlingen for at plaggene også skal tåle tørketrommel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp og Tobiasson (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen.
  • Klepp og Tobiasson (2017): Strikk med norsk ull. Haugesund: Vormedal Forlag.
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg