Supermassivt sort hull er den største typen av sort hull, og de har en masse fra noen hundre tusen opp til flere milliarder ganger Solens masse.

Slike sorte hull befinner seg i sentrum av mange spiralgalakser. Senere forskning antyder at de er til stede i de aller fleste massive galakser, inkludert vår egen galakse Melkeveien.

Det finnes flere hypoteser om hvordan supermassive sorte hull dannes, som tar utgangspunkt i det vi vet om dannelsen av vanlige sorte hull fra døende, massive stjerner, samt kunnskapen om at sorte hull kan ta til seg mer materie fra omgivelsene (se akkresjonsskive).

En hypotese går ut på at supermassive sorte hull dannes fra store, kollapsende gasskyer tidlig i dannelsen av en galakse. En annen hypotese er at et vanlig sort hull som dannes fra en stjerne konsumerer enorme mengder materiale over lang tid, og dermed vokser til å bli supermassivt. Andre hypoteser beskriver sammensmelting av mindre sorte hull som dannes fra en tett ansamling av stjerner.

Vår egen galakse Melkeveien er også vert for et supermassivt sort hull, Sagittarius A*. Det har en masse på omkring 4 millioner ganger solens masse, og ligger 25000 lysår unna vårt solsystem.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.