Superionisk leder, også kalt raske ioneleder eller faststoff-elektrolytt, er et krystallinsk fast stoff med ioneledningsevne (konduktans) av samme størrelsesorden som for vandige saltløsninger eller smeltede salter. Brukes blant annet i batterier og sensor-teknologi.

Konduktansen skyldes bevegelse av ioner og ikke av elektroner slik som i elektroniske ledere (f.eks. metaller). Den høye konduktansen har årsak i spesielle forhold i krystallstrukturen. Oftest er det små kationer som kan bevege seg relativt fritt (stor bevegelighet og liten aktiveringsenergi) mellom et stort antall hulrom i strukturen definert ved store anioner (oksygen, jod m.m.).

Av anionledere er særlig fluoritt-type-forbindelser (Zr,Y)O2-x og PbF2+x samt perovskittbeslektede oksider viktige. Blant de mest kjente kationledere er RbAg4I5, Ag3SI og NaA111O17 (beta-alumina). Slike anvendes i batterier med høy energitetthet per vektenhet over et stort temperaturområde, som spesielt energirike kondensatorer med lite volum og som rimelige elektriske tidsbrytere for lange tidsintervaller uten bevegelige deler, i gasstrykk-sensorer, til gassrensing og -separasjon m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.