Superionisk leder, også kalt raske ioneleder eller faststoff-elektrolytt, er et krystallinsk fast stoff med ioneledningsevne (konduktans) av samme størrelsesorden som for vandige saltløsninger eller smeltede salter. Brukes blant annet i batterier og sensor-teknologi.

Konduktansen skyldes bevegelse av ioner og ikke av elektroner slik som i elektroniske ledere (f.eks. metaller). Den høye konduktansen har årsak i spesielle forhold i krystallstrukturen. Oftest er det små kationer som kan bevege seg relativt fritt (stor bevegelighet og liten aktiveringsenergi) mellom et stort antall hulrom i strukturen definert ved store anioner (oksygen, jod m.m.).

Av anionledere er særlig fluoritt-type-forbindelser (Zr,Y)O2-x og PbF2+x samt perovskittbeslektede oksider viktige. Blant de mest kjente kationledere er RbAg4I5, Ag3SI og NaA111O17 (beta-alumina). Slike anvendes i batterier med høy energitetthet per vektenhet over et stort temperaturområde, som spesielt energirike kondensatorer med lite volum og som rimelige elektriske tidsbrytere for lange tidsintervaller uten bevegelige deler, i gasstrykk-sensorer, til gassrensing og -separasjon m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.