sukralose (E955)

Sukralose. Strukturformel

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Sukralose er et søtstoff som ble godkjent for bruk i Norge i 2005. I motsetning til enkelte andre kunstige søtstoffer har sukralose ikke bismak. Det er kjemisk stabilt og tåler både varme og kulde. Det kan erstatte sukker i de aller fleste søte produkter og har derfor raskt utkonkurrert andre kunstige søtstoffer i USA, hvor det har vært i bruk siden 1998.

Faktaboks

Også kjent som
E955

Fremstillingsmåte

Sukralose er fremstilt av sukker som gjennom en patentert kjemisk prosess og får endret sin molekylstruktur ved at tre hydroksylgrupper i sukrose erstattes med klor. Resultatet er et produkt som er 600 ganger søtere enn sukker og som smaker som naturlig sukker uten å tilføre energi.

Forskning

Sukralose ble oppdaget i 1976. Stoffets helsemessige effekt er flere ganger vurdert av vitenskapelige komiteer, FAO/WHOs ekspertgruppe (JECFA) i 1989 og 1990 og EUs vitenskapelige komité, Scientific Committee on Food (SCF) senest i 2000. Ingen av langtidsforsøkene på dyr viste at sukralose forårsaket økt kreftrisiko. Både SCF og JECFA konkluderte med at sukralose ikke ble vurdert som helseskadelig og aksepterte søtstoffet som tilsetningsstoff til næringsmidler med et akseptabelt daglig inntak (ADI) på 15 mg/kg kroppsvekt. Stoffet er likevel omstridt.

Bruk av sukralose er regulert i henhold til forskrift og er tillatt i begrenset mengde. Sukralose markedsføres under produktbetegnelsen Splenda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg