Sukralose

Sukralose. Strukturformel

Av /Store norske leksikon ※.

Sukralose er et søtstoff som brukes som tilsetningsstoff i matvarer. I motsetning til enkelte andre kunstige søtstoffer har sukralose ingen bismak. Det er kjemisk stabilt og tåler både varme og kulde. Det vil derfor ikke bli brunt ved oppvarming som vanlig sukker.

Faktaboks

Også kjent som
E 955, 1,6-diklor-1,6-dideoksy-β-D-fruktofuranosyl-4-klor-4-deoksy-α-D-galaktopyranosid

Splenda

Splenda
Splenda
Splenda
Av /Shutterstock.

Splenda er en blanding av hovedsakelig glukose (druesukker, dektrose), amylose (maltodekstrin, en bestanddel av stivelse bygd opp av glukose) og litt sukralose. Det selges som et alternativ til sukker, og er særlig utbredt i USA. Siden Splenda inneholder hovedsakelig glukose og amylose, er Splenda verken et kalorifritt eller sukkerfritt alternativ til sukker, men Splenda gir bare en tredjedel av kalorimengden sammenligna med vanlig sukker.

Fremstillingsmåte

Sukralose er fremstilt av sukker som gjennom en patentert kjemisk prosess får endret sin molekylstruktur ved at tre hydroksylgrupper i sukrose erstattes med klor. Resultatet er et produkt som er 600 ganger søtere enn sukker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg